Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

fredag 19 februari 2021

Bron byggd 1790 och klarar dagens trafik!

 


År 1790 stod bron vid Kronokvarnen i Lyckeby färdig och den klarar fortfarande av den trafikbelastning som vi har idag. Bron är huvudvägen genom Lyckeby och förutom att den har plats för den dagliga trafiken rymmer den trottoarer i bägge färdriktningarna. Man kan fundera på hur det kom sig att man byggde den så bred och hållfast redan år 1790? Vilka planer och tankegångar fanns då för bron?

Dammen hade redan byggts bakom bron på 1710-talet och tillsammans med det vattenverk som då konstruerades av Christoffer Polhem. 

Kronokvarnen byggdes för att mala mjöl till bagerierna i Karlskrona och blev en viktig del i flottans försörjning. Kronokvarnen som byggdes i slutet av 1700-talet är den gula byggnaden som fortfarande står  intill bron. 

Bron ritades av Daniel af Thunberg som var överdirektör vid flottan. Bron har under åren renoverats och senast var 1973. 

Kronokvarnen och bron blev byggnadsminne 1995. Numera ingår de i Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.








.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...