Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

torsdag 18 februari 2021

Sägner om Augerums kyrka



Kyrkan från 1822 och är känd för att den ligger i "fel" väderstreck. Normalt brukar kyrkor vara placerade i öst-väst. Men Augerums kyrka är byggd i nord-sydlig riktning. Den har ersatt en äldre kyrka på platsen.

Det finns flera sägner, kanske på grund av naturmystiken som bildas
med tanke på att kyrkan ligger så nära ån och det branta stupet ner mot vattnet.

Enligt legenden ska den gamla kyrkan ha rasat ner i ån. Vid en särskilt kraftig vårflod, när ån steg tillräckligt högt, ska delar av kyrkogården och den gamla kyrkan ha dragits ner i vattenmassorna. Detta hände aldrig, men man skrämde barn med denna historia under många år. Barnen från till exempel Kättilsmåla som kom och hade skolavslutning i Augerums kyrka, blev tillsagda av sina föräldrar att sätta sig långt bak nära kyrkporten, för att hinna ut om kyrkan skulle rasa ner i ån igen. På grund av denna skröna kallas den lilla dammen i ån, nedanför kyrkan och precis efter kvarnen och bron, för Klockegölen. Enligt legenden ska den gamla kyrkans klockor ligga nere på botten, och man ska ännu kunna höra dem ringa, om man lyssnar noga.
Ja, skrönor- barnen i Kättilsmåla skola har så långt jag kan minnas och hört berättas fått gå i Flymens kyrka. Kanske av praktiska skäl, då Flymen hade en mindre antal skolbarn.
Även om byn tillhört Augerums församling. 

I en annan berättelse sägs att kyrkan återigen ska rasa ner i Lyckebyån
Då trenne systrar gifter sig skall  branten ge vika....

Och varje nyårsnatt tar kyrkan ett tuppfjät närmare ån...
Ett tuppfjät är en sådant steg en tupp tar. 
Ett ålderdomligt ord som även finns i Lucia sången Natten går tunga fjät...

Mer om Augerum och funderingar kring de arkeologiska fynden kan du hitta här: Pålspärrarnas hemligheter








.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...