Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Buschcraft / prepping Blekinge







Det finns en nybildad Buschcraft/ preppinggrupp i Blekinge som börjat träffas under vår- och sommaren 2019.  Senast träffades några ur gruppen på en övernattning utomhus där vi lärde av varandra. Samtalen handlade om att använda eldstål, rena vatten, ätbara växter runt lägerplatsen där vi åt och rostade örter samt drack örtte.

Vi pratade om vad som finns i naturen och hur kan vi ta det tillvara utan att skada naturen och vad är en enkel men samtidigt en smart packning att ta med vid olika tillfällen ut i naturen?









Intiativtagare till gruppen är Anette Stigsdotter som säger:

"Jag startade gruppen för att jag ville möta likasinnade och utbyta erfarenheter. Jag vill kunna träffa andra ute i naturen. Få leva med och i naturen"

Preppingen handlar om att vara förbered om ifall något skulle hända. Vid vår träff nu senast vid Boafalla brygga så diskuterade två deltagare med sjukvårdskunskaper vad som kan vara smart att ha med i sitt privata utomhusapotek. Det är ett bra exempel på att preppa sig!










Vi lever i en allt mer oroande tid och prepping handlar även om att vara förberedd hemma. Det är grymt smart att se till att man ha förberett sig ifall det kommer ett stort strömavbrott som i tvprogrammet Nedsläckt land. Myndigheterna vill att vi förbereder oss och vi måste börja hjälpa och stötta varandra.

Vi har haft några stora stormar som Gudrun som satt samhället på prov. Vem vet vad som kan komma framöver säger Anette Stigsdotter. Hon berättar att hon själv sedan länge är intresserad av örter och genom att plocka bär och örter i skog och mark kommer man ifrån mycket av bekämpningsmedel och man får njuta av det vår natur ger både för kroppen och för själen. 

Det är ett självklart val för mig att jag lärt mig göra upp eld utan tändvätska och grillkol. Rent för naturen och trygghet att inte vara beroende av så mycket grejer.








En av deltagarna säger att Sverige är det land som i världen har flest ensamhushåll och jag är en av alla dem som bor själv. För mig kan prepping handla om något så enkelt som se till att jag fixar en svår influensa hemma med husapotek och mat. Jag har börjat tänka efter hur jag ska kunna få hem vatten vid ett strömavbrott och jag är intresserad av odling. Kanske kan jag odla lite grönsaker på min balkong. Det kommer inte att räcka, men det föder tankar på hur man ska göra vid en kris. Spara ihop ett lager av konserver, toapapper, ljus till värme och att övcerhuvudtaget tänka på vad jag skulle kunna behöva.

Flera av deltagarna tycker att det är kul att träffas och campa ihop. En tjej säger att jag tror killar är ute i naturen mer och campar. De fiskar eller jagar ihop. Nu äntligen efter många år har jag hittat en grupp jag kan vara trygg med och campa i skog och mark som jag älskar. Det är ett hälsosam fritidsintresse att tycka om naturen. Man får motion, frisk luft och återhämtning från vardagsjäktet.



Facebookadressen till Brschcraft/preppinggruppen är: https://www.facebook.com/groups/630766854053065/ och där finns även gruppens event. Det kommer snart en överlevnadskurs steg 1 och flera övernattningar. Sårvård och husapotek kommer också snart. Vi är inte så pretantiösa utan snarare att vi delar med oss vad vi kan under enkla samtalsformer. Men när det gäller Överlevnadskursen har vi vänt oss till en ledare med mångårig kunskap i ämnet.








Gruppen träffades vid Boafalls brygga i västra Blekinge på gränsen till Skåne som ligger så nära som den andra sidan sjön. Vi satt helt enkelt i Blekinge vid vår lägereld och blickade ut över Skåne.
Boafall ligger vid sjön Raslången.







Få upp eld med ett eldstål är inte helt lätt om man inte övar och det gäller att ha något torrt att få eld i. Torkad vitmossa fungerar fint.











Med en potatisskalare kan man få fina träspån eller spänta upp sidorna på ett vedträ med en rejäl kniv. Om man lägger veden under uppsikt intill elden så torkar den och blir mer lättantändlig.













Tänk på att kolla upp när det är eldningsförbud. Det ligger på vårt eget ansvar och släck elden ordentligt med vatten när du går. Den kan ligga och pyra länge innan den plötsligt blossar upp i ett obevakat ögonblick.










Samarbete kring eldstålen










Med ett eldstål får man upp rejäla gnistor.









Så kommer matlagningen igång.

Det är otroligt mysigt att samlas runt en eld och laga mat och äta ihop, även ifall var och en hade tagit med sig sin mat så satt vi där tillsammans och hade jättetrevligt. Vi lekte lite lekar och skrattade tills tårarna rann.











Vid Raslången finns flera fina iordningställda grillar och vindskydd.











En padda tillhörde djurlivet vi såg. Framåt kvällen hörde vi lommen ropa ut över sjön. En av deltagarna visste att det var just lom. Det fina med gruppen är att vi alla deltar.









Några av deltagarna sov i vindskyddet andra hade med sig tält.

Det är härligt att tälta. Man kommer nära naturen och ligga myggfritt bakom myggnätet och se ut över vattnet när solen går ner, dimmorna nattetid för att sedan ana de första strålarna ljus som kommer riktigt tidigt då fågelsången ljuder som allra mest. Det är en stark upplevelse av naturen att minnas länge, länge...









På kvällen tog vi en gemensam promenad längs med skogsvägen som löpte utmed vattnet




















En märklig gren. Det var en sådan man tog tillvara förr och använde till krok eller upphägning av redskap.










Tillbaka till lägerplatsen










Sjön Raslången ligger i västra Blekinge i Olofströms kommun. Om man tittar på en karta ser man att området är rikt på vatten i form av sjöar, gölar och åar.










Blekinges största sjö är grannsjön Halen där det finns ett stort fridluftsområde med bland annat kanotleder.








Lägerplatsen med toa, grillplats och vindskydd tillhörde kanotleden och det finns riktigt många sådana rastplatser kring Halen och Raslången. 











Man får lov att vara i kanotledens vindskydd 1 dygn sedan ska man kontakta kanotleden för vidare överenskommelse.










Raslången är en ganska stor sjö för Blekinge med sina 4,5 kvadratkilometer. Djupet är 25 meter och sjön ligger på en höjd av nästan 74 meter över havet.

Blekinges största sjö Halen som ligger i förbindelse genom Alltidhultsån (Det var i det närbelägna Alltidhult författaren Harry Martinsson gick i skola). Sjön är 3,4 kvadratkilometer och ligger 68 meter över havet.
Halen heter också ett stor naturreservat intill sjön där både Blekingeleden, Skåneleden och Banvallsleden går. I området finns grillplatser och WC.










Naturen runt Boafall är mycket kuperad. Med höga berg och djupa rasbranter skiljer sig naturen markant mot östra Blekinge.

Skogen består av stora lövskogsområden med man ser även inslag av gran och tall.










Solnedgången över Raslången var ljuvlig och vi följde den noga intill den stund kvällen övergick till natt.











Under hela vår camping höll vi liv i elden där vi värmde kaffe och the när vi inte intog våra måltider sittande vid elden. Människan har alltid dragit sig till vatten och eld. Så gjorde även vi, och den värmande elden blir den naturliga samlingsplatsen där några satt och pratade tills långt in på natten.
























.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...