Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Torhamn skärgårdsby & fågelskådning

Storspov Torhamns udde i april

Torhamns udde

Längst ut i det sydöstra hörnet av Blekinge ligger Torhamns udde. Området är fint att vandra i och ett uppskattat område för alla fågelskådare.

Här finns en aktiv fågelstation och ett fågeltorn med ramp för den som vill skåda fågel från en skyddad plats. Där finns information om några av de fåglar man kan få se i området. Nere vid bryggan händer det att det ligger knubbsäl på stenarna utanför i havet.

Skådarplattformen på Torhamns udde vid soluppgången


Jag har varit här ett antal gånger och under olika årstider. De flesta bilder som jag lägger ut här i blogginlägget är från en tidig morgon i april. Jag åkte då ut hit för att möta soluppgången vilket blev en spännande upplevelse med mycket fågel i rörelse och så fick jag se en bedårande vacker soluppgång.  Sedan kom kanadagäss och storspov över himmelen. Så vackert! Under de tidiga morgontimmarna är luften ofta stillsam och när naturen vaknar har man stor chans att få ta del av djur-och fågellivet.



Kargt kustlandskap med fågelsträck

Området är mest känd som fågellokal och fågelstation. Men även för den som inte är direkt intresserad av fågel kan njuta av en vandring längs stigar och strandängar vid det sydöstra hörnet av Blekinge. 
Naturen har format det låglänta Torhamnslandet som en egen halvö och därpå dragit ut Torhamns udde som extra udde i Östersjön omgiven av havet på flera sidor. Östra sidan av Torhamnslandet ligger ut mot öppet hav där man kan få se fågelsträcken dra förbi och de stora båtarna på väg genom Kalmar sund.
 Under höst- och vinterstormar kan du låta dig fångas av det vindpinade landskapet och de höga vågorna som brusar upp sig när de slår in mot land. Vår och höst är Torhamns udde ett eldorado för ornitologer och naturintresserade. 
Torhamnslandet i nordost består av ett odlat kustlandskap med en del skog men söderut närmare Torhamns udde kommer det kalare och flacka kustlandskapet med enbuskar och ljung. Ger du dig ut en tidig morgon kan du här få möta den gryende dagen med sitt fågelliv samtidigt som den uppåtgående solen kan bli märkbart stor och blodröd medan ljuset bryts i mjuka ljusblå nyanser över havet.


Sommartid håller betande kor strandängarna öppna och det är ett vidsträckt landskap som möter besökaren med utsikt mot öarna i östra skärgården som lätt fångar uppmärksamheten. Udde en blomsterrik plats med olika örter som trivs just vid dessa betade strandängar.

I området finns fornlämningar och en stig leder till ett utsiktstorn med utsikt över stränderna och där hittar du även informationsskyltar som berättar om de vanligaste fåglarna som besöker Torhamns udde.

Skärgården

Lotstornet på ön Långören som är närmaste granne ute i skärgården. Lotstornet är ett karaktäristiskt kännetecken från Torhamns udde. Där finns ett vandrarhem öppet på sommaren som jag varmt kan rekommendera. Man tar sig ut dit med skärgårdsbåtarna ifrån Torhamn eller Karlskrona.

Torhamns udde är en säregen plats att vara på under alla årstider! De här bilderna tog jag en vinter ute på udden och det var väldigt vackert då snön hade lagt sig över de låglänta strandängarna och bildade drivor. Det var ett helt annat landskap som mötte mig än under andra årstider med barmark. 

Men sen slog vinden plötsligt i och det började snöa. På några ynka minuter hade vädret slagit om till full snöstorm! Då jag inte kunde se mer än några få meter framför mig och vägen försvann i drivorna började ett obehag inför vädrets makter göra sig påmint från en plats i maggropen.


Den där snöstormen på Torhamns udde glömmer jag aldrig och att vädret faktiskt kan slå om och utgöra en fara även här i söder blev en livsvisdom. Men när jag väl lyckats ta mig hem på de igen snöade vägarna så blev jag trots allt ganska nöjd med bilderna jag fick strax innan snöstormen slog in.


Havet blir mer stilla inomskärs och kalla vintrar fryser också havet till. De örtrika strandängarna fryser till och bildar mer sterila miljöer, men ack så vackra att se!

Fornlämningar

Ute på Torhamns udde finns fornlämningar om man är intresserad av historia. Torhamn var ett av de områden som tidigt befolkades. Men man får även en stor behållning av att bara njuta av naturen och fågellivet här. Landet ligger svagt höjt över havet och ger ett säreget intryck med grunda vikar där fåglarna kan fånga sina byten. 

Längre tillbaka var Torhamns udde ett skoglöst kargt landskap och hällristningarna som ligger lite längre in mot land vid Hästahallen och Fürstska klippan var väl synliga för förbipasserande.


Skyddat område

På strandängarna växer styvmorsviol och flera olika orkidéer. På försommaren kan man få se kärrblomster i tusental längs vägrenen och strandängarna runt parkeringsplatserna.


Torhamns udde är ett Natura 2000-område och även ett Naturreservat. 




Vägbeskrivning / tillgänglighet Torhamns udde
Koordinater 56.08055,15.84214
Från E22 i Jämjö följer du vägen som är skyltad till Torhamn. Strax efter kyrkan svänger du av mot Torhamns udde och följer skyltningen.

Det går strövstigar runt udden som är välmarkerade.

Ner till bryggan går en mindre grusväg där man kan komma fram med barnvagn eller rullstol beroende på hur jämna väg man behöver. Den vägen är så pass lång att man kan njuta av ett besök på udden därifrån. Där ligger ibland säl på stenarna ute i havet väl synliga från grusvägen nere vid bryggan.

Skådartornet är tillgänglighetsanpassat men jag är osäker på om man kan ta sig fram dit med en vanlig rullstol. 

Vid parkeringen finns en torrtoa (ej tillgänglighetsanpassad) och sopkärl.



Torhamn med service

Nere i Torhamn finns matställe sommartid och turistservice med tillgänglighetsanpassade vattentoaletter med mera om du kommer långväga.
 
Hamnområdet ligger på en relativt plan yta och hamnområdet är asfalterat. Parkeringen ligger direkt i hamnen och där finns också någon mindre stuga att hyra. Det finns utplacerade bänkar att vila på. 
Torhamn
Koordinater: 56.09302,15.82457


Torhamn gammalt fiskeläge

Torhamn är ett samhälle vid havet som sommartid förvandlas till ett litet semesterparadis. Här finns hamnen med båtar innanför stenpiren och raden med rödfärgade sjöbodarna speglar sig i hamnbassängen.

För turister finns gästhamn med tappkran för vatten, vattentoaletter, dusch samt matställen där man under säsongen kan njuta av god mat och havsutsikt samtidigt.

Badplatserna

Badplatsen i Torhamn heter Petersvik och ligger strax innan man kommer ner till själva hamnen. Vid Petersvik ser man ofta vindsurfare och för den som vill bada finns både strand, brygga, grillplats och toalett. Parkeringen ligger helt intill badplatsen vilket gör den lättillgänglig.

Vid Gissleviks badplats strax väster om Torhamn invid vägen mot Jämjö ligger en välbesökt långgrund badplats. Även denna är lättillgänglig med parkering i direkt anslutning till badplatsen. Men inga anpassningar är gjorda i området runt Torhamn.

Skärgårdstrafiken

Karlskronas turistbåtarna går ut till öarna i Östra skärgården från hamnen men man kan även ta en dagstur till Karlskrona med båt eller varför inte en rundtur? Ifrån Grebbegården kommer man med linfärja ut på ön Ytterön/Hästholmen där man kan bada och vandra.


Kyrkan och den helgade Sankt Måns

Kyrkan i Torhamn med sitt karaktäristiska torn som syns ut i skärgården är lite av ett sjömärke att orientera sig efter då man närmar sig Torhamn med båt. Kyrkan invigdes år 1885 och ersatte då en tidigare medeltida kyrka från vilken bland annat altaruppsatsen är bevarad till den nya kyrkan. Altartavlan är målad 1950 och föreställer Jesus bland bönderna och fiskarna i församlingen. Målningen är gjord av Gunnar Torhamn som var bördig från Konungshamn utanför Torhamn.

Den medeltida kyrkan var byggd någon gång runt 1200- 1300-talet. Den var helgad åt Sankt Måns . Enligt traditionen var han en Jarl från Orkneyöarna som blev helgad år 1135 efter att det skett under vid hans grav. Sankt Måns källa med undergörande vatten ska ha legat vid strandkanten längs med Sankt Måns väg i närheten Gissleviks långgrunda badplats. Det berättas att man drog i stora skaror till den gamla kyrkan i Torhamn och till Sant Måns källa ända fram till slutet av 1800-talet och tillbad helgonbilden medan andra menade att det var ren vidskepelse som fick människor att tillbe Sankt Måns. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...