Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

Urban exploration, UE, en utforskande subkultur

 Fotografering som lockas av det udda, gamla och ovanligaUrban exploration förkortas ofta UE och är en subkultur där utövarna vill utforska ofta låsta eller på annat sätt stängda delar av byggnader, byggnadskomplex eller underjordiska system. Det händer att de utsätter sig för faror och ibland går över gränsen till det olagliga. Men inom UE finns olika genren precis som inom mycket annat. De jag känner till som sysslar med detta är ansvarsfulla vuxna och de har ett mycket lagligt tankesätt kring sin hobby och frågar ägare, markägare etc. innan de gör intrång.
Läs gärna mer på wikipedia.. https://sv.wikipedia.org/wiki/Urban_exploration


Övergivna platser är allt som är övergivet, gammalt och bortglömt fram tills dess fotografen återupplivar minnet av objektet med att fotografera det. Ofta är man inom denna gruppen noga med att inte avslöja platserna för sitt fotograferande med tanke på riskerna för förstörelse och stölder. Även ett lämmeltåg av hobbyfotografer kan förstöra en fridfull plats.

Ruinturism består ofta av en grupp människor, både kvinnor och män, med högre utbildning som tröttnat på museerna och vill utforska platser på egen hand. De dras gärna till det som inte har utforskats eller dokumenterats tidigare. Det kan ses som en typ är ruinmystik. Mysteriet att forska med bland annat kamerans hjälp och att dokumentera det man varit med om att fått uppleva är det som lockar människor inom denna gruppen.

Hobbyfotografer med kärlek till kulturlämningar fotar ofta allt som har med äldre byggnadsverk att göra. En blandning av historia, kultur och intresse av hobbyfoto, och kanske ibland även naturupplevelsen.Koholmen är numera ett låst försvarsverk sedan Oscar II tid. Koholmen låg på östra sidan om Sunna kanal och Oscarsvärn som är synligt från Infartsleden ovanför kanalen och skulle försvara Karlskronas enda infart landvägen. 
En gång i tiden har någon lyckats putta ner en bil för de breda trapporna till värnet och sedan satt eld på den. Koholmen ligger direkt bakom reningsverket, granne med nya brandstationen som man ser från Infartsleden till Karlskrona. 


Ovan 3 bilder från Koholmen. 
Nedan bunker från andra världskriget på ön Inlängan. Längs kusterna finns det många olika gömda och numera låsta och igenmurade försvarsanläggningar.Båtar, fiske och fiskeredskap är tacksamma fotoobjekt. Ovan en båt från Träbåtskyrkogården i Truseryd, se högra menyn.
Fiskeredskap från Svanhalla hamn. Karlskrona.

En skylt från dåvarande Svarthövdaryd järnvägsstation som tillhörde Nättraby-Alnaryd-Eringsboda-Älmeboda järnväg.
Bilder på en förfallen verkstad som numera helt rasat samman. Från Bilkyrkogården i Ryd längs väg 19.


Fynd från ån. Vid å-rensningen kommer all möjlig skit upp. Brevlåda, ytterrock, kaffekanna, cykelhjul ... Men samtidigt mänskligheten tillverkar saker och sedan berättar sakerna en historia om oss...


Övergiven båt som ligger i Lyckebyån år efter år och får allt mer patina. Den ligger bakom Lyckåvallen i Lyckeby.


Ytterligare en brunnen bil. Stod på ett kalhygge. Varför kom den hit och varför brann den?
Nästan lite spooky and creepy!  
Påminner om något hämtat ur en skräckfilm. En rad med övergivna barnvagnar i skogen. Var har hänt barnen? Hallå! Hallå.... Hör ni mig? Hallå?

.

Jag gissar att barnvagnarna tagits från soptippen i närheten och att man dragit saker därifrån som man velat ha till den stora vägen nattetid, när inte överhetens ögon ser vad som händer. Sedan slänger man bara in barnvagnarna i buskagen när man inte har bruk av dem längre.Gamla jordbruksredskap. Ibland bortglömda och lämnade får de stå och rosta ihop längs någon enslig åkersren. Men ibland utställda som museiföremål, som här. Står vid Steneryds lövängar i närheten av Torhamn.


Ett skelett är väl det mest övergivna man kan komma?Ovan är gravstenar från kyrkogården där stadskyrkan stod i Lyckå stad. Nedanför Maroagården och gamla Tingshuset.

Nedan Ödekyrkogården i Älmeboda, Kronobergs län.Back-Antes stuga ligger på vägen mellan Magdegärde och Hästmahult i Torsås kommun.


Linbastan i Trollemåla, Långasjö socken i Emmaboda kommunÖdehusen är det kanske framförallt man tänker på när det gäller övergivna byggnadsverk.  De står där så ensamma ute i byarna, i skogsbrynet eller i skogen. I väntan på nästa renovering som kanske aldrig kommer...


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...