Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Träbåtskyrkogården


Träbåtskyrkogården i Truseryd

En liten traktorstig intill en äldre mangårdsbyggnad leder ner till en björkhage vid strandkanten där det finns några båtkåsar av äldre datum och vid en nyare brygga ligger några öppna båtar förankrade. Det är en sommaridyll som möter upp i kohagen vid havet. Men det som gör platsen lite speciell är att i det högra gräset finns en rad gamla träbåtar utspridda i väntan på sin sista vila.

Flera gånger har jag kommit ned hit med termos och en smörgås och bara njutit av doften från havet och stillheten. Med ryggen vilande mot en av sjöbodarna infinner sig sommarlovskänslan man minns sedan barnsben som var fylld av vilda blommor, fjärilar och den mjuka sommarbrisen som får björkarnas hängen att vaja lätt. I kustbandet kan man se några mindre skär och på en enda av dessa växer det ett ensamt träd. Det ser så övergivet ut där det står under disiga höst- och vinterdagar att man förundras över valet av växtplats.

På ängen ligger en rad med äldre träbåtar och fiskeredskap utströdda som om havet fört dem med sig och slängt ut dem på ängen utan omtanke. Men platsen är inte så oordnad som man först skulle kunna tro.

Några av båtarna har nästan helt vuxit ned i gräset sedan många år tillbaka i tiden medan andra ser ut att inte ha legat där så värst länge. De varierar i storlek och modell och av redskapen är det bara några som jag kan ana vad de använts till.

Gamla båtar

Marken som träbåtskyrkogården ligger på är ett gammalt fiskeläge och är uppdelat mellan en mängd olika markägare. Det används fortfarande för fiske men numera för fritidsfiske. Bland de båtar som ligger här finns Måsen, en rundgattad segelbåt som båtbyggaren Olof Olsson på Saxemara båtvarv utanför Ronneby byggt. En 14 fots Blekingeeka ligger i gräset och är byggd på Järkö. Om en annan båt som kallades Moses i vassen berättas det en rolig historia. Den användes som lånebåt vilken betydde att vem som helst kunde låna båten och ta sig över till ön Tjurkö innan bron byggdes. Men enligt berättelsen så var det så många olika personer som lånade båten att ägaren hade svårt att hitta sin båt när han behövde den. Därför lade ägarna båten väl gömd i en vassrugge där bara några få kände till den. Så uppkom namnet Moses i vassen och nu ligger båten här och är väl uttjänad och på väg att återgå till myllan i Truseryd.



Dubbletter

Här finns även några utgallrade båtar från Blekinge museum. De båtar som gallrats ut från museet har antingen varit i mycket dåligt skick och några modeller fanns det flera dubbletter av. Därför fyllde de inte längre någon funktion i museets samlingar och lämnades av det skälen i Truseryd där det redan fanns flera gamla båtar sedan tidigare. Slutligen så har några av de gamla båtarna som här håller på att återgå till naturen ursprungligen kommit härifrån Truseryd och använts vid fisket som bedrevs här.

Ålfisket

Ålfisket var förr en viktig inkomstkälla och gårdarna som låg i Truseryd fiskade ål med ryskor förr i tiden men från 1930-talet började man med pålade bottengarn. Det innebar att man med hjälp av en pråm satte järnskodda pålar i vattnet. Mellan dessa fäste man sedan bottengarn. Ål fiskade man på hösten och fisket ansågs vara bäst i september månad.

Ålarna som var på väg till Sargassohavet för att leka minskade kraftigt i antal under 70-talet och ett tiotal år senare hade fångsten sjunkit så mycket att man gav upp ålfisket helt. I dag får ål bara fiskas av några få yrkesfiskare med licens. Världsnaturfonden och naturskyddsföreningen har rödlistat ålen då den är akut hotad. 

Ålen kläcks som larver i Sargassohavet och när de växer till sig blir de genomskinliga vilket gett dem namnet glasål. 

Med hjälp av Golfströmmen förs de till de europeiska kusterna. De växer här till sig och när ålen når vårt varmare vatten vid kusten, åar och älvar som de vandrar uppför blir de gulaktiga och kallas gulål. 


Under ytterligare 10-25 år mognar ålen och blir brunaktiga och får då namnet blankål, innan de åter vandrar tillbaka till Sargassohavet där de förökar sig. Troligen dör ålen därefter vilket innebär att om ålen fiskas eller förolyckas innan den når Sargassohavet igen hinner den aldrig föröka sig och antalet sjunker.

Bunker

Följer man strandkanten söderut över den lilla bäcken så ligger där resterna av en bunker från andra världskriget



Visa hänsyn

Här finns betande kor så kom ihåg att stänga grinden noga efter dig och ta med skräp från matsäcken hem så det inte skadar djuren!


Vägbeskrivning/ tillgänglighet

Koordinater: 56.10521,15.87479

Karta Googla maps

Från E22 vid Jämjö kör du mot Konungshamn tills du kommer ut på Kustvägen mellan Kristianopel och Torhamn. Där kör du söderut och kör igenom Svanhalla till Truseryd. Där svänger du ner till vänster direkt innan en vitmålad mangårdsbyggnad och håll till höger tills du kommer fram.

Det går att köra hela vägen ned med bil och man kan då se båtarna från bilen. Sommartid betas platsen av kor och håll då grinden stängd.




Det finns en båtkyrkogård även på Tjurkö med bland annat en gammal passagerarbåt



Sommaren 2022


Sommaren 2022 är det får som betar hagarna och strandängarna här. Det var roliga, pigga och nyfikna får som kom och mötte mig. Men när de kollat in vem som kom på besök gick de vidare.



Färgen här på ostkusten är helt magisk. Ingen annanstans har jag sett denna fantastiska ljusblå färg som på något sätt är djupblå, fast ljus. Jag har en tanke av att det kan bero på att ljuset bryts, av att Öland ligger några mil ut i havet utanför kustbandet. Men om det verkligen är så vet jag inte.

Men den magi som det ljusblå havet bildar gjorde att jag satt ner intill havet och njöt av att bara få finnas till och få uppleva naturens skiftningar.


Under tiden jag satt här såg jag mycket häger, havsörn, svan, gäss och ålakråkor. De bägge havsörnar som kom var två äldre individer med tydliga vita stjärtfjädrar. Även några av de hägrar jag såg var äldre vitare individer.




Tjärflak



Ett tjärflak användes för att tjära redskapen och näten vid bland annat bottennätsfiske. Man lade upp det tjärade nätet och redskapen från tjärgrytan för att rinna av på tjärflaket. Den överflödiga tjäran rann ner igen i tjärgrytan.
Bild från Blekinge museum

Bild från Blekinge museum



Björkhagen kommer fram i kvällsljuset och kanske lite mer nu när den är betad av fåren.


Om man vill fotografera alla träbåtarna som ligger i gräset är högsommaren med högt gräs egentligen fel årstid. Kanske hösten eller tidig vår är bättre då de gräset inte döljer alla fotomotiv.





Vinterbilder


Här är vackert även på vinterhalvåret men då är det inte plogat ner till den här platsen. Men det är inte längre att att du med ett par starka ben kan plumsa ner i snön. Parkera uppe vid gårdarna.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...