Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Linbastan i Långgölsmåla

Linbastan i Långgölsmåla

Troligen bara tre linbastor kvar i Blekinge

Linbastan i Långgölsmåla är en av tre linbastor i Blekinge som jag känner till, och som är i sådant skick att de står upp och har taket bevarat. Jag skriver detta för att tydliggöra hur viktiga dessa tre byggnader är och att de bevaras till eftervärlden.

Myndigheterna måste ta ansvar för bevarandet innan de är för sent!

De är viktiga museiföremål ute i vårt blekingska landskap och därför tycker jag att både länsstyrelsen och Blekinge museum måste stötta bevarandet av dem innan det är försent! Hittills har bevarandet och restaureringen hängt på ideellt arbetande människor som gjort ett imponerande arbete. Utan dessa människor hade vi inte haft en enda linbasta kvar som jag förstår saken. Men så viktiga byggnader får inte hänga på ideellt arbete. Myndigheterna måste ta ansvar och hjälpa till. 

Kunskapen försvinner med nya generationer

Och jag har mött på unga vuxna som inte känner till linbastans användningsområde. Kunskapen håller att på försvinna att linet som växte på åkrarna, bearbetades och blev linnetyg. Alltså linnekläder, sådana man idag köper i butikskedjorna men då ofta med en andel bomull.

Långgölsmåla

Linbastan i Långgölsmåla är en välbevarad och ovanligt väl tilltagen linbasta. På plats kan man inte låta bli att imponeras av historiens kallmursteknik. Här skulle linet torkas och bearbetas i en rad olika moment innan det slutligen kunde spinnas till lingarn och vävas till tyg. I linbastan kan man se den ugn som man eldade i för att torka linet. Det fanns en brandrisk vid detta moment varför man ofta förlade linbastan ett stycke från gårdens övriga byggnader. 

Ugnen i linbastan Långgölsmåla

På platsen finns även rester av en skomakarstuga.
Det är hembygdsföreningen i Öljehult-Backaryd som restaurerat och sköter linbastan i Långgölsmåla.

Vägbeskrivning/tillgänglighet

Koordinater: 56.19776,15.66376

Från vägen som går mellan Backaryd och Möljeryd är linbastan skyltad som Kulturminne strax väster om bron som passerar Ronnebyån. Följ vägen mot Långgölsmåla och skyltningen till byn. Tillgängligheten är mycket bra. Det går att parkera vid linbastan, och den syns från vägen. Ifall man har svårt att röra sig kan man se linbastan från bilen.

Blekinges linbastor

Övriga bevarande och restaurerade linbastor är den i Sutaremåla som Tvings-Långasjös hembygdsförening tagit hand om. Finns i högermenyn.
Det finns också en i Röshult norr om Hemsjö. Denna linbasta står på mark tillhörande en gård som ägs av utländska, (ev. tyska) sommargäster. Men då den står enskilt, på motsatta sidan av vägen kan man besöka den. En tidigare gårdsägare var initiativtagare till att den restaurerades till eftervärlden.

Stenstugor

Den finns också några få stenstugor som även de är byggda i kallmursteknik. Även dessa finns det bara några få bevarade Blekinge. En del har fungerat som backstugor och andra som torp.
Stenstugor som jag känner till i Blekinge är Krischnakällaren utanför Fjärdsjömåla / Flymen, Per-August torp i Sillesås utanför Jämjö och  Stinestugan utanför Svängsta. Mellan Eringsboda och Holmsjö i byn Totasjö finns en restaurerad backstuga av Tvings-Långasjöns hembygdsförening. Dessa stenstugor finns i högermenyn.

Därtill Kak-Anna som med sitt spädbarn bodde under ett flyttblock i Tvingskogen. Du kan läsa mer om henne i högermenyn.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...