Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Krösnaleden på gamla järnvägsvallen

Insjö vid Krösnabanan söder om Eringsboda

Cykel-och vandringsled på Krösnabanan

Norrut från Nättraby vid Blekingekusten till Älmeboda i Småland gick Krösnatåget. I dag är den gamla järnvägsvallen en 49 km lång vandrings-och cykelled

Här gick det smalspåriga, 600 mm, järnvägen Nättraby-Alnaryd-Eringsboda-Älmeboda. Det fanns bara sju järnvägar med denna riktigt smala spårbredd. Den första sträckan till Alnaryd öppnade våren 1895.

Tyvärr har leden längs den gamla Krösnabanan börjar växa igen och är dåligt underhållen. Det gäller främst norr om Eringsboda. Men det finns alternativa cykelvägar att ta där om man kollar kartan.

Samtidigt är många delar av leden framkomlig med bil och passar för en stilla söndagsutflykt. Sträckan Alnaryd och Blåningsmåla utgör en mycket fin väg som är framkomlig med bil, men kör sakta för mötas går inte överallt.




Museiföremål från Krösnabanan

Biljettkuren till Krösnatåget som stod inne i Karlskrona står idag strax efter Hälsocentralen i Nättraby och där finns också en bit av den 60 cm breda spåret.

Även i Rävemåla hembygdspark finns spår , godsmagasin och en tågvagn uppställd för den som vill se lite mer av Krösnaleden.
Nättraby- Alnaryd öppnades 1895. Alnaryd- Eringsboda öppnades 1905 och först 1908 öppnades den sista biten av järnvägen till Älmeboda.

Valvbron
En liten avstickare för att se Landbron på bilden nedan, en valvbro över Nättrabyån är värt mödan. Om det blir någon egentlig möda vet jag inte, en avstickare på 200 meter från leden kan väl den gamla vackra bron vara värd?
Bron ligger precis där E22 korsar Nättrabyån och där finns en bra parkering.


Valvbron i Nättraby intill E22


Den tvåvalviga bron är 5,2 meter bred och 37 meter lång. Bron byggdes i början av 1800-talet och ersatte en tidigare träbro. Nättraby socken hade rätt att ta ut en bropeng för att betala bygget av bron.

År 1934 togs bron ur trafik och är numera klassad som kulturminne.


Vägstycke vid Marielund, Nättraby


Krösnaleden lämnar Nättraby och går in i ett lövskogsområde
När man passerat under E22:an och gått förbi bostadsområdena kommer man in i en ljuvlig bokskog med en slingrande grusväg som leder mot Marielund.

Här har jag skrivit lite om vägen med mycket gamla anor vid Marielund



Sammanfattning av Krösnaleden

Positivt
En vacker led med skiftande natur från kustlandskapet och jordbruksbygden till skogslandskapet med lite vildmark och storskogskänsla. Man passerar flera vattendrag på vägen.


Negativt
Skyltningen är märklig. Det är en cykel- och vandringsled. Jag hittar både röda cykelskyltar, stolpmarkeringar och det fattas markeringar. Men med en bra karta, ex Gröna- eller Blåa kartan, och genom att läsa av naturen och den gamla banvallen går det ändå bra att hitta. En upptryckt  karta eller folder att följa leden på hade varit fint! 

Den finns ingen annan kommunikation mellan Nättraby och Älmeboda som exempelvis buss. Man är därför beroende av bil, någon som hämtar, eller gå leden i etapper.



Bokskogen vid Marielund


Parkera vid något smultronställe och gå i etapper.
Om man väljer att gå leden i etapper finns den många platser att parkera på längs vägen. Man får ta fram en karta och utforska lite. Sedan kan man gå en etapp, för att sedan vända tillbaka till bilen. 

Då jag gissar att det bara är de mest vältränade som går 49 km i ett svep och vänder tillbaka samma väg. Det blir ganska långt. 

Men då det finns ganska gott om olika vattendrag längs leden skulle jag föreslå att man letar upp ett fint ställe. Parkera där och vandra en distans efter eget tycke och känsla för att sedan vända tillbaka och njuta av en medhavd fika vid smultronstället. Kanske med lite bär eller svamp på tillbaka vägen. 

Tälta är perfekt
Om man vill gå leden och tälta så går i stort sett hela leden genom ett landskap fyllt av tältmöjligheter även vid vattendrag där man kan hämta vatten och tvätta sig. Det är helt enkelt en perfekt led för att vandra och tälta. 

Affärer
Handla kan man göra i Nättraby, Tving, Eringsboda och Rävemåla.

Bada - Camping/ Ställplats
Ta en omväg till Skälagölen från Bränteknuva eller vid Djupasjön i höjd med Yxnanäs där en stor fin badplats finns med plats för husbilar/husvagn/tält. Omklädningsrum och dusch.






På vägen låg en liten skrämd kopparödla som snart ringlade in mot stenmuren och försvann då jag lämnat den ifrån med kameran. En kopparödla spelar ofta död genom att ligga helt stilla så länge de är störda.

Fornlämningar i Ekebacken

Ekebacken strax utanför Nättraby och precis innan den stora gården Marielund, ligger ett fornlämningsområde från bronsåldern.


Ekbacken med bokskog och fornlämningar


Ekebacken med fornlämningarna är väl värda ett besök med tanke på den vackra bokskogen. Men här uppstod ett problem då stolpmarkeringarna för leden försvann där uppe i bokskogen.

Det fattas stolpmarkeringar så den alternativa vägen är enklare för att inte gå fel.

Förslag 1
Gå upp i Ekebacken och kika runt på fornlämningarna. Gå sedan tillbaka samma väg ner till grusvägen och fram mot gården Marielund som inte går att missa.
Man ska andra sidan gården och följa den asfalterade vägen där cirka 1,5 km innan man viker av till höger ner i skogen strax innan bron går över ån och den gamla banvallen mot Björkeryd. Där finns en markering.

Förslag 2
Om man går upp i Ekebacksgärdet får man försöka ta sig ner mot den asfalterade vägen andra sidan uppgången i lövskogen. Förhoppningsvis kommer markeringarna att sättas upp igen och mer tydligt.

Förslag 3
Enklaste och vackraste vägen
Ett annat sätt som avviker från leden är att du efter en tur upp i Ekebacken går tillbaka ner till grusvägen igen och följer den rakt fram i några kilometer till förbi Marielund, Målatorp, Bränteknuva och där tar man av mot vänster ner till Björkeryd och kommer på leden igen. Leden följer ån och den gamla banvallen.

Med tanke på att det saknas markeringar på ett nästan 2 km långt avsnitt är vägen över Bräntaknuva kanske att föredra. Där går man knappast fel då det bara är att följa grusvägen. Denna väg passerar genom ett vackert jordbrukslandskap som ligger ganska högt. Jag tycker om den vägen särskilt sommartid då den ger lite Bullerbykänsla.

Avstickare för att bada
Om man vid vägskälet i Bränteknuva går västerut  kommer man fram till badplatsen vid Skälagölen. En varm sommardag kan det vara en trevlig avstickare på någon kilometer.



I Ekebacken har man låtit många gamla träd få finnas kvar och tickorna på träden trivs i överflöd.





Uppe på höjden av åsen ligger gravhögarna från bronsåldern. Det är 3 500 år gamla. Lite svindlande tidsrymd. Vilka var människorna som levde här? De som begravde sina döda längs åsarna med utsikt ut över dalgången ner mot ån. Troligen gick även havet betydligt längre upp då än nu.

Hardans

Så saknades då markeringarna och jag kom fel på leden. Medan jag stod bakom en stenmur och insåg att jag inte kunde gena över till den asfalterade vägen då fältet var uppodlad kom tre harar springande och jagandes varandra. Jag var oförberedd och hade fel objektiv så det blev inte några vackra undersköna foto på djurlivet men ett litet bevis på att jag ändå såg dem.


Fälten i dalgången står i full blom och man kan se den asfalterade vägen mitt i bild. Det är den vägen  man ska ut på antingen omgående eller om några kilometer om man väljer grusvägen över Bränteknuva.



Fågeltornet vid Björkerydssjön



Björkerydssjön

Krösnabanan passerar västra stranden till Björkerydsjön.
Det finns en led runt sjön som inte tillhör Krösnabanan och är i iordningställd av ideella krafter.
I söder finns en utsikts- och grillplats på ett berg över sjön, och ett gömsle för fågelentusiaster på östra sida.

Björkerydssjön är en av Blekinges vackraste fågelsjöar som dessutom är lättillgänglig.
Jag har skrivit om fågelskådning i Björektorpssjön här och lite om Spångarna som Krönsnaleden går förbi. Tyvärr är Björketorpssjön ingen badsjö med en badstege finns vid bryggan. Kanske går ortsborna ner där och tar ett dopp?


Krönsnaleden Alnaryd- Blåningsmåla går intill Nättrabyån

Alnaryd - Blåningsmåla

Här följer leden den gamla järnvägsbanken rakt dragen intill Nättrabyån och det är sista delen där de följs åt. I Blåningsmåla viker leden av och går längs en brant stigning i en storblockig granskog.

Skrönorna
Man kan förstå berättelserna om Krösnabanan när man går här. Om det är sant vet jag inte men det sägs att tåget gick så sakta att kvinnorna kunde stiga av och plocka krösen / lingon och sedan hoppa på tåget igen utan att det stannade.

I en annan berättelse säg det att stigningen här i höjd med Alnaryd brinka (backen på den asfalterade bilvägen) var så brant att tåget inte orkade upp för brinkarna om inte resenärerna steg av. 



Jag har gått delar av leden i skiftande årstider. Dessa bilder är tagna vintertid.




Gammal skog där det uppstår fenomen. Kåda som fruset och överst skägg på grenarna.






Info skyltar längs vägen vid Alnaryd- Blåningsmåla

Längs Krösnaleden finns det några informationskylar om banan.
I Blåningsmåla fanns en lastkaj och i Alnaryd finns banvaktarstugan kvar i privat ägo.

Övergivna hus passerar man lite varstans då man är ute i skog och mark. Man kan drömma sig bort och fantisera om hur vackert det en gång var till tonerna av åns brusande bortom stugan.



Ödehus längs Krösnaleden



Ansluter till Blekingeleden
Krösnaleden och Blekingeleden går samma sträckning mellan Alnaryd och Blåningsmåla. Så det är fullt möjligt att ansluta till den leden antingen väster ut mot Sölvesborg eller österut mot Kristianopel.


Blåningsmåla - Eringsboda

Vid Blåningsmåla tar Krösnaleden och den gamla järnvägsvallen en mycket brant stigning bort från Nättrabyån upp emot Eringsboda skogarna. Det var här som tåget sattes på prov, och säkert en del vandrare också ;-) Man möter mäktiga rasbranter och en dramatisk natur då man går här

Svarthövdens station

Svarthövdens station finns kvar fast som privatägd familjebostad. Godsmagasinet byggdes 1912. Det är en trevlig gård att gå förbi med djur i hagarna.

Den djupa skogen tar vid
Sedan Nättraby har Krösnaleden alltjämt följt Nättrabyån som vi lämnade i Blåningsmåla. Men leden är långt ifrån vattenfri för det. Vi tågar förbi sjöar och gölar på vår vandring.


Den här gölen kom jag förbi en höstdag då jag nyfiket följde ett stycke av leden och passade på att leta efter svamp. När jag kom ner till gölen blev jag tagen av dessa spegelblanka vattenyta och färgsprakande lövverk längs stränderna.

Skogen och sjön söder om Eringsboda
Svampskogar söder om Eringsboda

Så vackert med gamla kulturvägar och järnvägar. Man ser spåren efter människors arbete i form av stenmurar, gamla vägar, hus och själva banvallen.  Men naturen börjar ta tillbaka det som inte längre används. Stugorna står vända med huvudingången mot järnvägen som försvunnit sedan länge och hälsar nu vandrarna istället. Stenstolparna vittnar om att det en gång var en större väg här än till att bara föra svampplockare och vandrare in i skogen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...