Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Mieån


Oftast tycker jag det är roligt att ha ett tema eller åtminstone en liten plan för de road trips jag gör i omgivningarna. Jag kanske ändrar plan under resans gång om jag hittar något intressant längs vägen, vilket är lätt hänt då man reser genom Blekinge. Ett sådant tema är att följa åarna genom landskapet vilket också blir en historisk och kulturell resa. Det var vid åarna som många människor slog sig ner för länge sedan och fick fri tillgång till det livsviktiga vattnet. Här fanns senare vattenkraft till småindustrierna som kvarnar- och bysågen. Här fanns bördiga åmader som svämmades över och gav foder till kreaturen och vatten för tvätt och bad. Det senare gillar vi fortfarande och sommartid finns på sina håll mindre badplatser kvar vid åarna och så rekreation med vandringar eller fina platser att bara sitta ner vid intill de slingrande åarna.

Skäggdopping

En av Blekinges vackra åar är Mieån som fått sitt namn av sjön Mien strax norr om Smålandsgränsen. Namnet skiljer sig från de övriga åarna i Blekinge som fått namn av platserna de rinner ut vid. Men den här ån fick inte namnet Karlshamnsån, eller namn av det äldre Bodekull, utan det blev av sjön Mien som har sin egen historia. Mien är en rund sjö som bildats av nedslagsplatsen av en meteorit för 120 miljoner år sedan. Men källsjö för ån anses Yttre Arasjön söder om Urshult vara. Mieån rinner igenom de centrala delarna av Karlshamn och är ett fint inslag i stadsbilden. Ån når Östersjön precis där skärgårdsbåtarna lägger till och här ligger de äldre kulturkvarteren med äldre träbyggnader som inrymmer flera museum väl värda att besöka. Mieån är drygt 47 km lång och den största delen av ån passerar igenom Blekinge.

Mieån genom stan


Mieån genom kulturkvarteren i Karlshamn


Tararps- och Froarps såg-och kvarnplatser


Tararpsdalen

Här har en gång legat en kvarn och såg. På en karta från år 1777 finns två kvarnar inritade på platsen tillhörande Froarp. 
Även en kvarn som kallas Tararps kvarn ska ha legat strax intill och anges ha varit i bruk mellan 1880-1949. Dammen till denna kvarn är en skalmursdamm av granit med en jordkärna.

Den äldre kallmurade bron med två valv

Så fint att jag bara måste stanna och gå runt och titta på de bägge broarna över Mieån och resterna efter dammen. På en skylt står det Tararpsdalen vilket får mig att tänka på Bröderna Lejonhjärtas äppeldalen. Låter lika gulligt!
De bägge broarna över Mieån ligger intill varandra och när den nyare byggdes drog man Tararpsvägen ett stycke i en ny färdriktning utanför bykärnan intill ån. 

Vackert över Mieån

Den gamla bron ligger märkligt nära en stort flyttblock mitt i ån. Den nyare bron har också två brovalv av tuktad sten.

Flyttblock intill bron

Vägbeskrivning
Koordinater: 56.22046,14.86604
Karta Google maps: Tararps broar
Den här platsen ligger länga Tararpsvägen norr om Asarum. Enligt Google maps ska där finns en liten badplats vid en klipphäll vid Mieån, men jag har inte besökt den.  En plats att undersöka i framtiden :-D

Tararpsvägen över den nyare bron

Nötabråne

Nötabråne 

Inte långt från Mormors Bakeri i Nötabråne ligger denna idylliska plats. Bron av tuktad sten har ett valv och omgivningens höstfärger speglar sig i Mieåns vatten. 
Västra sidan av bron har man vid dykning hittat ett förarbete till en forntida stenyxa. Det vill säga en stenyxa som aldrig gjordes färdig utan kasserades. 

Mieån vid Nötabråne


Ruinen efter Långasjönäs pappersbruk

Ruinen efter pappersbruket i Långasjönäs

Här rinner en liten fåra av Mieån genom den västra delen av ruinen och för att besöka ruinen kan man gå över den nyare träbron. Känslan är monumental när man står i ruinen med dessa tjock murade väggar runt om som sträcker sig mot skyn.

Tillgänglighet
Hit till den plats där fotot ovan är taget kommer man med barnvagn och rullstol.

Bostad över dammen 

Industrihistoria
Pappersbruket som tillverkade papper av linnelump anlades i slutet av 1700-talet och var igång till det brann ner 1919. Det har även funnits en såg-och kvarn på platsen. Det finns flera ruiner kring pappersbruket bland annat efter boningshuset. 

Förr var människor experter på återanvändning
Linnelump var gamla kläder och uttjänta tyger av linne som återanvändes vid papperstillverkningen. Jag funderar på om denna återanvändning görs någonstans numera? Med tanke på alla träd och skogar som skövlas idag måste man fundera i andra och nya banor. Förr var människor experter på att återanvändning. Kanske finns möjligheter att använda gammal kunskap då klädindustrin är en mycket stor bov när det gäller resursanvändning och miljöförstöring bland annat på grund av de enorma vattenmängder som behövs samt gifterna i klädernas färger. Och så kunde skogarna få växa ifred och utveckla naturliga eko-system med gammelskog, mossor och lavar, insekter och vilt. 

Långasjönäs pappersbruk brann 1919

Bron över ån mellan Bruksgylet och Långasjön

Vägbeskrivning
Koordinater: 56.23111,14.85889
Från E22 kör väg 29 mot Växjö och i höjd med Asarum följ skyltarna mot Långasjönäs camping.
Oavsett om du kommer söder ifrån Asarum eller norr ifrån Södra Hoka och Nytorpet så parkera vid bron mellan Långasjön och ån mot Bruksgylet. Det ligger ett ensamt boningshus på en slänt över parkeringen, och på andra sidan vägen finns info tavlor om Långasjönäs naturreservat. Därifrån får man gå 20-30 meter ner till pappersbruksruinen.

Långasjön och Långasjönäs fritidsområde


Bokskogen vid Långasjönäs

Långasjön är en långsmal sjö norr om Asarum och här ligger också Långasjönäs naturreservat och Friluftsfrämjandets anläggning vid Nytorpet. Tillsammans erbjuder de en mängd fina strövstigar och vandringsleder. Vid Kroksjön ligger en tillgänglighetsanpassad led runt sjön. Parkera då vid samma parkering som Nytorpet och leden går ner längs en väg vid den norra delen av parkeringen. Här finns flera badplatser. Dels Froarpsbadet i södra änden av sjön där man kan parkera direkt intill badplatsen. Men vid campingen finns också en större kommunal badplats med flera bryggor och omklädningsrum.
Hela området runt Långasjön och Långasjönäs ligger i en vacker bokskog.

Mieån rinner igenom Långasjön som är som mest 10 meter djup och ligger på en höjd av 48 meter över havet.

Kanadagäss vid Froarpsbadet en tidig vår

Skäggdoppingar i Långasjön

Skakar av sig lite vatten

Man ser ofta mycket fågel vid sjön

Mindre bro vid Långasjön intill vägen till Långasjönäs

Långasjön där ån rinner ut till Bruksgylet


Växjövägen

Blekingeleden passerar den äldre bevarade bron vid väg 29

När man byggde den nyare bron vid Växjövägen (väg 29) över Mieån som har man även här bevarat den gamla fina stenbron. Det är en kallmurad tvåvalsbro och här passerar den 27 mil långa Blekingeleden längs en äldre väg innan leden slingrar sig under väg 29 som går mellan Karlshamn och Växjö. Blekingeleden passerar sedan Brogylet och går i en slinga förbi Kroksjöarna innan man kommer ner till Långasjönäs fritidsområde med badplats och vindskydd.

Sjön Mien

Sjön som gett sitt namn till Mieån ligger på en höjd av 95 meter över havet. Sjön som nästan är helt rund har bildats i en krater efter ett meteoritnedslag för 120 miljoner år sedan. Vid nedslaget kastades markmaterialet upp i en kastad och bildade den ö som ligger i sjön. 

Badplatser
Vid Mien ligger flera populära badplatser och många gillar att göra sina sommarutflykter till den här sjön. Även många utländska turister ser Mien som sitt semesterparadis. 

Yttre Arasjön

Källflödet till Mieån är Yttre Arasjön som ligger söder om samhället Urshult i Småland.




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...