Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

onsdag 12 april 2023

Påskseder

Rådjur när aprilvädret bjuder på snö 

 

Det är Palmsöndagen som inleder stilla veckan och vet ni om att alla dagarna i Stilla veckan faktiskt har namn allihop, till och med en del lokala namn. Är det någon som känner till fler namn eller seder och bruk kring dessa dagar?

Stilla veckan har också kallats dymmelveckan.

Palmsöndagen

Jesus intåg i Jerusalem. Folket hyllar Jesus genom att breda ut palmkvistar och kläder på vägen där han rider fram på en åsna.

Blå måndag- Bulla måndag

Är egentligen namnet på måndagen före fettisdagen. Fettisdagarna var de tre dagar som man under den katolska tiden skulle festa och äta ordentligt innan fastan påbörjades. Man klädde då också kyrkorummet i blått under stilla veckan och där av har det blivit så att man även kallar måndagen i stilla veckan för blå måndag. Lokalt i Ronnebytrakten kallades dagen för ”Bullamåndagen”

Vit tisdag- Stinkake tisdagen

Detta var den sista dagen man fick äta vitt mjöl och ägg innan man firade påskhögtiden.

Lokalt berättas det att dagen kallades ” Stinkake tisdagen”. Stinkakor är ett dialektalt ord för pannkakor.

Dymmelonsdagen

Onsdagen var den dag då Judas förrådde Jesus med en kyss för 30 silvermynt.

Ordet dymmel kommer av de träkäppar som ersätter kyrkklockornas vanliga klockkäppar. Man ville att klockklangen skulle ljuda dovt för att påminna om att det var stilla veckan som firades.

Skärtorsdagen

Jesus tvättar lärjungarnas fötter och instiftar nattvarden. Och skära betyder rena, så det är den rena torsdagen vi firar.

Långfredagen

Jesus pinas och dör på korset. Det är den långa dagen som är fylld av sorg.

Påskafton

Lördagen då Jesus ligger i sin grav och lärjungarna håller sig undan i rädsla för förföljelser. Påsken börjar egentligen på påskdagen men en afton talar om att vi börjar firandet på kvällen redan dagen innan.

Påskdagen

Söndagen- Jesus uppstår. Detta är den kristna kyrkans största högtid då den bär med sig segern över döden och löftet om ett evigt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senast på bloggen

Ryssberget   Ryssberget https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/ryssberget.html Stenbron över Gallån vid Ruan, en magiskt vacker p...