Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

Kulturhistoria runt idyllen vid badplatsen Skepen


Idyllisk badplats

Detta är en riktigt fin badplats där jag badat många gånger. Den ligger intill vägen mellan Eringsboda och Vissefjärda. I storskogen kan man tycka, då det är 6-8 mil från städerna Kalmar, Växjö och Ronneby. Här är det lantligt och fridfullt i björkbacken.

Badplatsen har en brygga, grillplats, ett litet omklädningsrum och ett utedass. Fina gräsytor att slå sig ner vid. Parkeringen ligger direkt intill badplatsen så här behöver man inte bära badkläder och fika så långt.

Koordinater: 56.50793, 15.43900 (Klistra in i google maps)

Den mytomspunna Björkön, en gränsmarkering

Piggsmåla heter byn och på ön Björkön i sjön Skepen möts Blekinge, Kronoberg och Kalmar län än idag.

Det var alltså här riksgränsen mellan Sverige och Danmark gick fram till år 1658 då Blekinge med flera landskap blev svenskt.

Idag möts inte mindre än 5 byar på ön. Det är Piggsmåla, Lida, Fåglasjö, Frostensmåla och Skeppetånga.


Den förfärlige Bläsemålatjuven

Jag har för länge sedan hört det berättas att den vida kände och omtalade Bläsemålatjuven till sist skulle ha blivit fredslös och ihjälslagen på just Björkön i sjön Skepen utanför Vissefjärda. Om detta är sant vet jag inte eller om det bara är en berättelse.

Bläsemålatjuven omtalas som en av dem som gömt sig vid Kanaberg. Där det även påstås att Nils Dacke skall ha hållit sig gömt. 

Jag har hört berättas om Bläsemålatjuven i två andra historier. I den första så kommer Bläsemålatjuven fram till några tvättkärringar vid en sjö och frågar dem om de vet vad man kan göra med en sådan tvättgryta som de har?

-Nä... svarar tvättkärringarna.

-Så här! säger Bläsemålatjuven och sätter grytan på huvudet och springer till skogs med den. Troligen för att sälja den och tjäna en peng till uppehället.


I den andra historien kommer Bläsemålatjuven inspringande på Flädingstorps gård utanför Vissefjärda och skriker att elden är lös i ladugården.

Medan folket på gården springer till ladugården för att släcka den påhittade elden förser sig Bläsemålatjuven med mat och grejer från bostadshuset och springer sedan till skogs.

Du kan läsa om Kanaberg i ett tidigare inlägg här: Grottor och hålrum

Bländasägnen är känd från Småland

Det finns en sägen som kallas Bländasägnen och den finns i olika varianter. Jag har tidigare berättat om denna sägen under länken: https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/bromsehus-vid-datidens-riksgransen.html

Vid Brömsehus blir Blenda namngiven som Gundla och ger danskarna fri mat och dryck så att de blir så redlöst berusade att svenskarna kan ta borgen Brömsehus ifrån dem.

På Björkön i sjön Skepen berättas det att smålänningarna rodde över till danskarna på Björkön med sovel och brännvin. När de fyllnat till och somnat gjorde smålänningarna slut på de danska knektarna.

Sjömalm och järnbruk

Skepen var en av de sjöar som man under 1700-talet tog upp sjömalm från botten ur. Utanför Vissefjärda i byn Linnefors finns ruiner kvar efter ett järnbruk. På skyltar kan man läsa om järnbruket och vintertid spana efter strömstaren i Linneforsån. Här växer röda näckrosor i ån.

För övrigt...

I närheten av sjön Långgöl skall en pestkyrkogård ha funnit och ligga på fem kullar i en beteshage. Och i själva sjön Långgöl ska en kopparkittel med pengar en gång blivit sänkt under krigsoroligheterna mellan Danmark och Sverige.

Där sågverket idag ligger i Piggsmåla har det tidigare legat ett känt kvarnläge. Sågverket har anor från 1920-talet.

,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sparvhök

  En sparvhök som satt sig på en luftledning. Enligt min skådarkompis är det en ungfågel då den har en brunaktig översida. De äldre fåglarna...