Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

fredag 23 april 2021

Lycka att bo i Blekinge



Blekinge är ett så fint landskap och jag är så lycklig över att jag bor just här! En av de största tjusningarna är att landskapet är så varierande och skiftar ibland på bara någon mil då man färdas genom landskapet. Från de stora vackra skogarna i norr, till de bördiga jordbrukslandskapet och som den här dagen då jag tog ett tur med kameran längs med kusten.


Men Blekinges skärgård skiftar också. I västra Blekinge ligger de fina vita sandstränderna som får en att i tankarna färdas utomlands. Men icke, det finns långa vita sandstränder även i Blekinge. Skärgården har även mycket klipplandskap och längs den östra sidan finns dessa strandängar där åkrar med grödor och betade hagar går ända ner till havet.


Var man än är längs Blekinge kusten finns små och stora fiskelägen, och ibland som här har det för Blekinge så naturliga fisket i alla småbyarna börjat försvinna och övergått till sportfiske.


Kvar som strandängarnas museum ligger båtarna och återgår till naturen, till mullen och moder jord. För oss som älskar att vandra i naturen och att vistas i skärgården ger det ett pittoreskt och romantiskt strandhugg bland vittrade båtar och fina sjöbodar. 


Men för några generationer sedan gick det inte att bara att leva av jorden i skärgården. Fisket var absolut tvunget för att överleva för en familj. Från början tillhörde fisket jordbrukarna men under 1800-talet släpptes fiskerätterna så att vem som helst kunde fiska. Det var då för snart 200 år sedan som fiskelägena med en befolkning som hade fisket till sin huvudförsörjning började växa fram i Blekinge.


Men en så här vacker vårdag är jag bara så glad över att våren är på intåg och att en helt ny sommar ligger framför oss som ett oskrivet blad.

Jag hoppas det kommer att bli många strövtåg runt om i Blekinge. Där man kan upptäcka de där små smultronställena som etsar sig fast i minnet när vinterkylan kommer på. Små idylliska platser där man kan avnjuta sin matsäck, meditera eller bara vila under solen och blicka ut över landskapet var hän det än må vara runt om i Blekinge så är det lika vackert. Det är bara att låta fantasin flöda och ge sig ut...


Ta vara på stunden är ofta större än vi först anar. Det är att ta tillvara på det vi har, ofta utanför dörren som ger det där lilla extra av att njuta av sitt eget landskap. Kanske är det också det vi nu har lärt oss under pandemitider då nya ord som hemestra får oss att öppna upp ögonen för det vi har hemma vid, och att se det stora i det lilla. Vi måste öppna upp för allt det underbara vi har just här och vara rädda om varandra och om naturen så vi kan få fortsätta ta del av allt detta som naturen erbjuder just här i Blekinge.

Jaktkanot i vassen









.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...