Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

onsdag 28 april 2021

Barnsagan om Blek Inge

 


Titta vad jag hittade!
Jag stod på behörigt avstånd som man ska i kön i en second-hand butik vilket gjorde att jag kom att hamna bland böckerna. Medan jag stod där fastnar mina ögon på det färgglada omslaget och ordet Blek Inge! Är det möjligt att det handlar om Blekinge? Och Jo, det är det!

Sagan är för mindre barn och handlar om det lilla trollet som letar efter ett namn och som ger sig ut på en resa söder ut till Blekinge där han möter olika personligheter och platser och slutligen blir lycklig då han får det namn han letat efter!

Tyvärr är inte sagan sann och det är lite ledsamt att man hittat på en annan bakgrund till namnet Blekinge, men det gör å andra sidan att man får anledning att fortsätta berätta för barnen vad namnet Blekinge verkligen kommer ifrån.



Bleke-kavlugnt, spegelblankt vatten
Namnet Blekinge kommer av att havet låg bleke, det vill säga kav lugnt/spegelblankt här i skärgården.

Enligt en uppgift som jag fått ta del av så ska det ursprungligen börjat användas vid Hallarumsviken där båtarna väntade på lugnt väder, bleke, för att våga ge sig ut på farliga uppdraget att runda Torhamnslandet för vidare seglats upp mot Kalmar sund.



Fyndigt blekingetroll!
Jag måste ge författaren Kristian Graah-Hagelbeck och illustratören Rickard Svensson en stor eloge för den påhittiga historien och att likna landskapet vid ett skogstroll! Fyndigt må jag säga ;-) 



Författare Kristian Graah-Hagelbeck

Illustratör Rickard Svensson

ISBN: 91-631-0271-4 

Synergi 2000

Sidor: 52






.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...