Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

lördag 1 februari 2020

Glöm inte att kolla utrustningen nu när vintern kommer


Vintertiden är vacker, men kräver mer för utomhusaktiviteter



Glöm inte att regelbundet kontrollera utrustningen.

Man lär sig av misstagen och jag fick under hösten lära in detta den svåra vägen genom att helt enkelt stå där ute i mörkret med halvtaskiga batterier i ficklampan. Jo, det är klart man ska ha koll på sina grejer och ändå glömmer vi! Det är ju för märkligt detta att man ändå inte kommer ihåg detta som vi vet är så viktigt för säkerheten under alla fritidsäventyr, vare sig det gäller längre vandringar eller  den lilla svamprundan.









Skygglappar hjälper ingen
Men jag tror det även handlar om att sätta på oss skygglapparna och tänker att det händer inte mig. Jag är van campare, svampplockare eller vandrare så det händer inget. Men det är i just detta faran ligger. Högmodet kryper sig på utan att vi egentligen märker det och så står vi där utan karta eller kompass med taskiga batterier och utan vatten. Det är inte så kul när allvaret och rädslan börjar krypa på!



Gick vilse blev en väckarklocka
För min del handlade det om att jag efter 20 års regelbundna vandringar i skogs och mark plötsligt gick vilse. Jag kommer att återkomma om detta i ett eget längre blogginlägg senare. Men det blev en tydlig väckarklocka att kolla och dubbelkolla vad man har med sig och i vilket skick allt är.

Så idag har jag gått igenom ficklamporna som hänger på mina olika ryggsäckar och bytt batterier. Testat ficklamporna så de verkligen lyser och att de hänger i ett helt snöre. 












Hela plastpåsar i ryggan är ett måste
Men nu under hösten kan kollen också vara av det lite trevligare slaget. När vi använt påsen som finns med i ryggsäcken för den händelsen av att vi hittar svamp så är det finfint att komma ihåg att lägga i en eller flera tomma plastpåsar i ryggan. Man kan plocka med sig svamp eller kottar till juldekorationer. Men man kan även ha dem som nödlösning ifall en sko eller stövel går sönder och börja läcka in vatten. Kanske inte världens skönaste strumpa men kan bli livsnödvändigt. 





Mycket snö är vackert  men jobbigare att ta sig fram i...






Tappad sulan på kängan i minusgrader
En gång för några år sedan en riktigt kall vinterdag då termometern kröp ner mot minus tio eller möjligen femton minusgrader var jag och gick i skogen där jag då bodde. Då jag gick över ett kalhygge fastnade en gren i sulan på en av mina favoritkängor. Grenen slet av sulan av kängan under vilket jag också fick en luftfärd på huvudet rakt ner i snön bland ris och stubbar. 

Så stod jag då där ute med bara en sko och den andra foten i strumplästen på ett kalhygge omkring  4 kilometer hemifrån en riktig kall vinterdag. Kängan var utom all räddning så jag fick helt enkelt börja traska hemåt medan minnet av den gamla TV-serien Raskens började göra sig påmint. Raskens var den indelade soldaten som gav bort sina stövlar till en mindre lyckosam kamrat som var ute i vinterkylan med trasiga stövlar. Följden blev att Rasken förfrös sina fötter och dog sedan av kallbrand.

Kallbrand genom förfrysning kan hända även nu och vid ett sådant här tillfälle eller då en känga springer läck kan enkel plastpåse rädda situationen genom att hålla väntan ute och foten torr. En blöt fot fryser så mycket fortare än en torr! 











För min del gick det trots allt bra, även om jag hann frysa en del. Jag hade tur som hade en rejäl raggsocka på en vanlig strumpa, dvs lager på lager principen. Sedan var det så kallt att det var torrt ute i snön. Det hade säkert varit värre om det varit snöslask så att foten blivit blöt med en gång. Men jag kan berätta  att jag frös ordentligt på vägen hem. 






En gammal mjölkbod. Här kyldes förr mjölken i åns kalla vatten.
En stort kylskåp skulle man kunna kalla det....





Råd vid köldskador
Om man frusit allt för mycket så ska man värma kroppen inifrån och ut och inte tvärtom. Men det menar jag att man ska ge rikligt med varm dricka, och värma upp kroppen långsamt till normal kroppstemperatur. Man ska inte värma kroppen utifrån för mycket genom ett varmt bad eller lägga sig på en värmedyna. Kroppen blir chockad av värmeväxlingarna vilket kan försämra hälsotillståndet hos en skadad.
Så ring 1177 

Byt till torra varma kläder och lägg personen under och på en varm filt.
Ge mycket dricka och gärna varm dryck. Te är bäst då kaffe är vätskedrivande och kroppen behöver vätska. Ett alternativ kan vara vatten och varm chokladmjölk. Lämna aldrig en skadad person ensam. Tänk också på att den som råkat ut för något kan vara chockad och skärrad och behöva få prata av sig. Ett gott råd är då att bara lyssna och bekräfta vad den omskakade personen berättar genom  att nicka eller säga att du förstår. Ifrågasätt inte, döm inte och kom inte med klagomål om att du borde ha gjort så här i stället. En chockad och omskakad person behöver lugn, ro och trygghet samt tillit till omgivningen. Tänk också på att en person kan vara mer chockad eller skadad än den verkar och ha därför personen under uppsikt under de närmaste timmarna. Fråga om hen om det känns ok och observera om hen beter sig som vanligt. Är du osäker kontakta sjukvården. 1177 finns alltid tillgängligt. 





Kaveldun med snö hättor





Är du förberedd så är naturen din vän
Genom att vara väl förberedd blir naturen din vän och du kan vara in den tryggt och säkert för att bara njuta av sköna dagar i skog och mark.

















.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...