Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?
torsdag 30 december 2021
När allt tycks falla på plats...
tisdag 28 december 2021
Gott Nytt År 2022
.
fredag 24 december 2021
Från sjukdom till prisbelönt fotograf
Jag är så fascinerad av sambandet mellan hälsa och natur. Här kommer en länk till intervju med den helt fantastiske fågelfotografen Jonas Classon som under en lång sjukdomstid som barn mötte ugglorna i skogen tillsammans med sin sjukhuslärare. Intervju SVR https://sverigesradio.se/artikel/7553283
Foto Jonas Classon |
Nu har Jonas Classon vunnit flera priser och gett ut en bok med sina fågelfotografier. Kolla gärna hans sida https://jonasclasson.se/
lördag 18 december 2021
God Jul & Gott Nytt År
Jag önskar alla en riktigt God Jul och Nyårshelg och hoppas årets storhelg också ska bjuda på extra ledighet med möjlighet till fina naturupplevelser. Lite lagom med snö och en strålande sol hade inte känts helt fel när jul och nyår står för dörren. Vad hittar man på ute nu när vintern är här? Bomba mig gärna med idéer om aktiviteter och fina platser att vinterfotografera 💚💚💚
Skridsko på Almö
Förra året upptäckte jag hur populärt Slätthammars badplats på Almö utanför Ronneby är för skridsko när det fryser till. Perfekt ställe då också parkeringen ligger nära så man slipper bära och toaletten där är öppen vintertid. Varför stänger man toaletterna vintertid när så mycket människor är ute i naturområdena året om? Kanske någon med toalettnycklar kan tänka om? 😆
Natur och funkis
Jag har fått upp ögonen för det här med natur och tillgänglighet och kommer att skriva en del på bloggen fram över om detta ämne. Jag skulle gärna vilja komma i kontakt med någon som är beroende av att tillgängligheten funkar i naturområdena och/eller sitter i rullstol eller åker permobil för att fråga hur man kan lösa vissa saker kring naturintresse och fritidsaktiviteter. Hör av gärna av dig lohlamariedebie@live.se eller 0708-625810 eller på Facebook/Instagram.
tisdag 14 december 2021
Min artikel om pesten publicerad i Släkt-eken
Blekinge släktforskarförening publicerade min artikel om Pestkyrkogården i Bräkne-Hoby i Släkt-eken Nr 147 i augusti 2021
Länktips! Arkeologibloggen
https://arkeologiiblekinge.blogspot.com/
fredag 26 november 2021
Elegant akrobat
söndag 21 november 2021
Tips på natur- och miljöprogram
Nu när höstmörkret är som mest massivt kan man passa på att se lite extra på tv och kanske lyssna på en och annan podd! Under året har det kommit några riktigt bra program och så finns det riktiga klassiker som man inte får missa :-D Här har jag radat upp några av mina favoriter :-D
En bondgård mitt i stan
Handlar om moderna familjer i ett helt vanligt bostadsområden som börjar odla. De får hjälp av de riktiga proffs som Sara Bäckmo som driver en helt självförsörjande gård med odling Skillnadens trädgård https://www.sarabackmo.se/
https://www.tv4play.se/program/en-bondg%C3%A5rd-mitt-i-stan/del-1-s%C3%A4song-1/13331569
Intressant och kul att se vad dessa familjer lyckas skapa i en vanlig trädgård. Jag är djupt imponerad!
Ge oss naturen tillbaka
Frank Ericksen från Hundra procent mode leder ett projekt i den danska staden Hjörring. Målet är att bevara växter och insekter för att värna om den biologiska mångfalden. Helt otroligt att se hur fjärilar och andra arter återkommer med så enkla knep som att sluta klippa gräset i rondeller och i delar av vanliga trädgårdar! Bravo !!!
Programmet i 4 delar finns på SVTPLAY
https://www.svtplay.se/video/32880755/ge-oss-naturen-tillbaka/ge-oss-naturen-tillbaka-avsnitt-1?info=visahttps://www.svtplay.se/video/32880755/ge-oss-naturen-tillbaka/ge-oss-naturen-tillbaka-avsnitt-1?info=visa
Kalla fakta: Maktkampen om skogen
Intressant om toppstyrning och maktutövande som får biologerna att sluta jobba på den statliga myndigheten Skogsstyrelsen. Kalla fakta skriver: En strid ström har skogskonsulenter valt att hoppa av sitt arbete på Skogsstyrelsen. Skälet är de inte längre anser sig kunna bedriva naturvårdsarbete, och att det skett en nedmontering av skogsvårdsarbetet som påverkar utrotningshotade arter.
https://www.tv4play.se/program/kalla-fakta-maktkampen-om-skogen/avsnitt/13732539
Fiskarnas rike
Martin Falklid och hans team tar oss med på en resa genom svenska vatten. Mycket tänkvärd programserie som också ger så mycket i kunskap om om våra vatten och deras invånare. Vackra naturbilder förgyller serien :-D
https://www.svtplay.se/video/32857623/fiskarnas-rike/fiskarnas-rike-alven?id=89JzZBD
Slaget om skogen
Hur ser vi på skogen? Bara en massa träd eller ett ekologiskt system med livsnödvändiga invånare. Tar upp skogens helt avgörande roll för att binda koldioxid och mycket annat intressant. Programmet har förändrat min syn på skogen för alltid!
https://www.svtplay.se/vetenskapens-varld-slaget-om-skogen
När arterna dör ut
Ett Amerikanskt program om klimathotet och den biologiska mångfalden.
https://www.svtplay.se/video/27598909/nar-arterna-dor-ut
Naturmorgon i P1
Arkeologi i Blekinge av Lena König
Borta för alltid
Podd om djur som levt på jorden men som numera är utdöda. Svensk podd som sätter in oss i ett större perspektiv om livet på jorden.
https://sverigesradio.se/avsnitt?programid=5336
torsdag 11 november 2021
Spännande om ortsnamn i Blekinge
Jag funderar ofta på ortsnamn när jag passerar olika ortsnamnsskyltar.
Hur har ortsnamnen uppstått och hur uttalas de med den lokala dialekten?
Månasken
Vad betyder ortsnamnen?
Efterleden i ortsnamnen
söndag 31 oktober 2021
Utdikningen av Lyckebyån
Betesdjur på forna Skäverydssjön med Lyckebyån i bakgrunden.
tisdag 26 oktober 2021
Sägen vid Udda vadställe Vissefjärda
Udden och Klättorps byar ligger vackert intill stranden av Kyrksjön utanför Vissefjärda i södra Småland. Klättorp är känt som en gammal hantverksby. Det var här längs Kungsvägen mellan Karlskrona och Stockholm som hantverkarna slog sig ner och förlade sina verkstäder.
Sägen
I dag finns en bred stenbro, Udda bro, vid platsen. Udden heter den stora gården med en huvudbyggnad från 1700-talet.
Gammal boplats
Vid undersökningar har man funnit en gammal boplats här. En del av en brandhärd och avslag av kristianstadsflinta och en skivskrapa. Bland lösfynden finns också ett mynt 1 ör präglat Fredrik I från 1700-talet. Kanske någon som reste längs den då nygjorda Kungsvägen tappade myntet?
Lyckebyån rinner igenom Kyrksjön och var säkerligen en viktig transportväg för de tidiga bosättarna i området.
.
måndag 25 oktober 2021
Privata ekonomiska intressen styr tillgången till vår natur och vår kulturhistoria
Privata intressen stänger ute allmänhetens tillgång till sina historiska platser
Förra ägarna Sven och Gun Pettersson var mycket engagerade kring gårdens historiska värde för allmänheten. Här fanns då informationstavlor, resta stenar och visning av en äldre grund som möjligen kunde varit fundamentet till just det hus som Dacke bodde i. Idag är Flaken en stängd plats och all information borta, så när som på en övervuxen sten på en slänt med texten "Dacke bodde här". Över den gamla landsvägen med mycket gamla anor har man byggt en paddock.
Hällristningar och resta stenar otillgängliga i privata trädgårdar
Kanske tycker somliga att jag sticker ut hakan för mycket genom att ifrågasätta hur långt enskilda intressen ska få gå före allmänhetens tillgång till sina historiska platser? Vi har platser i Blekinge där man byggt privata hus invid resta fornminnen och hällristningsområden med bilder och figurer inritade för tusentals år sedan. Men tyvärr så är det stopp för allmänheten att se dem, då enskilda hävdar sin privata rätt.
Ok, jag förstår att man inte vill ha ett lämmeltåg av folk på sin tomt. Men, och just här kommer ett stort MEN, när husen en gång byggdes så visste man i de allra flesta fall att dessa fornminnen fanns där! Husen skulle aldrig byggts på ett sådant sätt att de lade beslag på historiska lämningar. Ett annat exempel är de byggnadsrester som finns på Gåsenabben i sjön Älten som också ligger i gränstrakten kring forna gränsen Danmark-Sverige. Ingen vet vad som legat här, men en byggnad på en udde möjligen från 1300-talet. Den byggnad som legat där har haft betydelse. Men det är mycket svårt att ta sig dit. Vägen är avstängd och låst, och inhägnaden ut till udde så välgjord att bara någon med stark kropp och mycket energi kan ta sig dit med svårigheter. Markägaren styr.
Privata ekonomiska intressen styr tillgången till vår naturen och våra historiska platser
Sedan har vi privata affärsidkare som har sin verksamhet i naturreservat och i UNESCO:s världsarv. Följden blir på flera ställen att man får betala inträde för att nå områden som har blivit utpekade av länsstyrelser eller organisationer som UNESCO, som särskilt betydelsefulla för allmänhetens intressen, nu och för framtiden.
Det är alltså viktiga platser för de stora flertalet. Men allmänheten stängs ute av de privata företagen eller så tar de ut avgifter och styr öppettiderna..
När reglerna ser ut som de gör idag lägger några få personer beslag på viktiga naturområden och historiska platser, och stänger allmänheten ute helt eller delvis. Det kan inte vara rätt!
En liten skara av enskilda människor och bolag med ekonomiska intressen i naturen, avgör var ett vindskydd får byggas, var en vandringsled får gå, var en p-plats kan göras, sätta ett stängsel med sex rader taggtråd som gör det omöjligt att ta sin in på platsen. Ja, det finns en allemansrätt. Men en markägare kan försvåra att människor kan ta sig dit.
Varför går ekonomiska värden före rekreation och hälsa? Vår historia är vår och naturen är vår! Under ett gemensamt ansvar så borde reglerna vara så att viktiga platser som har ett stort värde, historiskt, miljömässigt eller som rekreationsplats skall vara tillgängliga för alla.
Vägar, som gått på samma plats genom århundraden, kanske börjat som ridstigar eller gångstigar sätts det en grävskopa i av en privat markägare. Fornlämningar som är tusentalsår gamla förstörs vid byggen som nya E22an Lösen-Jämjö. I västra Blekinge förlade man E22 genom den utdikade sjön Vesan vilket gör den näst intill omöjlig att restaurera trots att den läcker enorma mängder koldioxid. Jag inser att gränsen mellan bevarande av historiska miljöer och byggandet för framtiden är svår. Men vi måste ändå vara försiktiga med de val vi gör.
När man förstör en byggnad, en naturmiljö, fornlämning, en ålderdomlig väg med en historia som går hundratals, eller tusentals år tillbaka, måste man tänka efter inte bara en gång, utan många gånger.
I dag förstörs naturmiljöer och lämningar som aldrig någonsin kommer att kunna repareras. Det kräver eftertanke och stor ödmjukhet.
När det gäller naturområden tänker jag på utdikningen av olika vattendrag som i flera fall aldrig gav någon extra odlingsbar jord vilket var syftet för dessa projekt. Idag står de och läcker koldioxid. Vid utdikningen av Lyckebyån valde beslutsfattarna att låta bli att göra konsekvensanalyser. Om man inte gör en konsekvensanalys är det svårt för efterkommande att kritisera den förstörda naturen, eller hur? Verkö är ett annat sorgligt exempel. Där många människor protesterade mot att få natur med underbar skog och stränder vid havet förstörda, men förgäves.
Blekinges största vattenregleringsprojektet blev en flopp, inte odlingsbar jord.
På bilden ovan ser man Lyckebyåns onaturliga vattenfåra vid Flaken. På höger sida ligger den gård som Nils Dacke arrenderade. Det var här och i den närliggande Flakesjön han ville fiska upp sin mat och få sina inkomster, men historien blev annorlunda.Stenvalvsbron vid Flaken restaurerades 1945 och är byggd av huggen sten med kallmursteknik. Det betyder att man inte använt murbruk, exempelvis cement som det nu talas så mycket om. med anledning av kalkbrytningen på Gotland.
Höstsolen får de två valven att spegla i Lyckebyåns vatten intill den mark som var Dackes gård och som senare ägdes av den organisation som utsatte Lyckebyån för Blekinges största vattenregleringsflopp med stora förstörda naturenvärden som följd!
.
torsdag 14 oktober 2021
måndag 11 oktober 2021
Skogen är ett ekosystem och inte bara träd
Skogen är inte bara en massa träd, utan en skog är ett levande ekosystem som tar århundraden att bygga upp!
Slaget om skogen är en vetenskapsserie i sju avsnitt som sänts av SVT. Se programmen och bilda dig en uppfattning om skogens ekologiska system och koldioxidutsläppen. Vilket skogsbruk ska vi ha i framtiden och vem ska avgöra det?
söndag 10 oktober 2021
Höst längs vägarna
torsdag 7 oktober 2021
Kurre
onsdag 6 oktober 2021
Åkroken Mörrumsån
.
tisdag 5 oktober 2021
måndag 4 oktober 2021
Glömda hus, glömda berättelser...
När jag ser övergivna hus kan jag inte låta bli att undra hur det såg ut under sin glans dagar? Vilka som bott där? Och så varför detta fina hus med en så gullig liten glasveranda har blivit övergivet? Tänk om det kunde berätta sin historia....
.
Senast på bloggen
Verkö bokskog och "badplats" ligger som en ny utflykt i höger menyn under Karlskrona. Eller följ länken https://utflyktochvandr...
-
Den fula ankungen Den fula ankungen, en saga av HC Andersén känner nog de flesta till, om den spräckliga ankungen som växte upp till en va...
-
Väghållningssten Törnerydsvägen Karlshamn Under långa tider har människor kommit och gått Är man ute och vandrar eller åker längs en väg ...
-
Vackert ortsnamn inte bara i Blekinge utan i hela Sverige! Under sensommaren skrev jag på sociala medier och i bloggen om Månasken och and...
-
Här kommer lite bilder på olika sjöbodar ifrån ön Hasslö mellan Karlskrona och Ronneby. Nog andas alla dessa pittoreska sjöbodar både sommar...
-
Blekinge är ett så fint landskap och jag är så lycklig över att jag bor just här! En av de största tjusningarna är att landskapet är så vari...
-
Ronneby kyrka Minst 2000 dog vid massakern i Ronneby Intressant dansk artikel från Videnskap.dk om det märkliga fenomenet att flera svenska ...
-
Det är något visst med fyrar... Saxemara övre, Ronneby. Man kan se fyren ifrån Saxemaranäs och ifrån sundet ut mot Funkön.
-
Stensjön i Gnetteryd Återigen har orten Månasken fått en bra placering (8:onde plats av Sveriges vackraste ortsnamn) 2022 i Språktidningens ...
-
År 1790 stod bron vid Kronokvarnen i Lyckeby färdig och den klarar fortfarande av den trafikbelastning som vi har idag. Bron är huvudvägen...
-
Klicka på bilden för att se den i större format Vid en tur in över Smålandsgränsen kom jag in i de djupa skogarna. Så stilla och vackert med...