Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

måndag 11 oktober 2021

Skogen är ett ekosystem och inte bara träd


Skogen är inte bara en massa träd, utan en skog är ett  levande ekosystem som tar århundraden att bygga upp!


Det vi ser på bilden är inte bara en hög gammal rutten ved som saknar värde. Utan detta är en hög gamla stockar som inte bara är värdefull, utan helt livsnödvändig för insekter, svampar, lavar, mossor och mikroorganismen. 


Om vi tillåter en massavverkning av skogen där man kalhugger, kommer skogens ekologiska system aldrig att hinna byggas upp, förrän nästa skövling sker. 

I ett så kallat effektivt skogsbruk som bara ser till hur många träd som kan växa upp och avverkas för att ge en så snabb ekonomisk avkastning som möjligt, får skogens ekologiska system inte plats. Systemet ges aldrig tid att utvecklas och under varje skövling förstörs systemet. Ett ekosystem där skogens alla olika arter får plats, inte bara träden som ger en ekonomisk vinning. 

Om man ställer sig i en skog och tittar sig runt omkring, så finns det massor av växter och djur där. De ingår i vårt ekologiska system.


Varje gång en skog kalhuggs förstörs ekosystemet. Det hjälper inte att kalhuggningen sker växelvis så att olika skogspartier är olika gamla. För skogen handlar inte bara om träden. Det handlar om att hela skogen är ett system och där alla delar måste få finnas och utvecklas i ett samspel under mycket lång tid.


Varje gång skogen huggs ner frigörs koldioxid till luften. Varje gång gång en våtmark, en sjö eller vattendrag dikas ut så står de där och läcker ut koldioxid till luften under massor av år framöver. De utdikade vattendragen läcker årligen ut lika mycket koldioxid som Sveriges fordonstrafik gör. 

Om vi alla blir påverkade av detta ekosystem som finns i skogen och som kan binda koldioxiden istället för att släppa ut den. Är det då rätt att en liten grupp människor, som råkar vara markägare, ska avgöra om ekosystemet ska saboteras gång på gång för att ge vinst i dessa markägare och skogsföretags fickor? Eller vem ska få avgöra om skogens ekosystem ska få finnas kvar och binda koldioxid under århundrade och årtusenden framöver för att motverka den miljöförstöring vi nu ser...


 Slaget om skogen är en vetenskapsserie i sju avsnitt som sänts av SVT. Se programmen och bilda dig en uppfattning om skogens ekologiska system och koldioxidutsläppen. Vilket skogsbruk ska vi ha i framtiden och vem ska avgöra det?



.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...