Utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com

tisdag 26 oktober 2021

Sägen vid Udda vadställe Vissefjärda


Udden och Klättorps byar ligger vackert intill stranden av Kyrksjön utanför Vissefjärda i södra Småland. Klättorp är känt som en gammal hantverksby. Det var här längs Kungsvägen mellan Karlskrona och Stockholm som hantverkarna slog sig ner och förlade sina verkstäder. 

Sägen

Byarna skiljs åt av en mosse och här fanns förr i tiden ingen bro utan ett vadställe. Sägnen berättar att en natt  kom en riddare ridande här i sporrsträck. När hästen kom till vadstället ryggade den för vattnet och riddaren föll av så illa att han bröt nacken och dog. Därefter skall den första träbron ha byggts på platsen. 

I dag finns en bred stenbro, Udda bro, vid platsen. Udden heter den stora gården med en huvudbyggnad från 1700-talet.

Gammal boplats

Vid undersökningar har man funnit en gammal boplats här. En del av en brandhärd och avslag av kristianstadsflinta och en skivskrapa. Bland lösfynden finns också ett mynt 1 ör präglat Fredrik I från 1700-talet. Kanske någon som reste längs den då nygjorda Kungsvägen tappade myntet?

Lyckebyån rinner igenom Kyrksjön och var säkerligen en viktig transportväg för de tidiga bosättarna i området.


.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En kattugglas hoande och Måne över Almö

Vi har haft några riktigt fina solnedgångar nu i januari och många bilder av grymma solnedgångar läggs ut i  sociala medier. Jag tyckte att ...