Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

lördag 2 oktober 2021

De sentida ålderdomliga vägpartierna


Det här vägstycket är fotograferat i Röshult, Kyrkhult socken i nordvästra Blekinge under sensommaren. När jag växte upp i östra Blekinge under 70-talet fanns det många sådana här vägar på landsbygden. De var lätta att cykla på och vägrenarna örtrika med smultron och sommarblommor i olika färger som vi plockade. Vi är många som har minnen från dessa sommar-romantiska vägar där barn sprungit med bara ben, där vi andas sommarlov i luften och vi är lediga med tid för varandra.

Idag ser man inte dessa vägar lika ofta tyvärr. Dessa vägpartier som är ett fenomen som uppstod under förra seklet. Idag upplever vi dem som så ålderdomliga men så är det inte alls. Dessa vägar med tydliga hjulspår och en grässträng i mitten har bara funnits sedan de motordrivna fordonen gjorde sin entré i landskapet. Innan fordonstrafiken kom gick hästarna framför vagnarna och deras hovar slet upp gräset i mittsträngen som aldrig fick fäste att växa. Men för oss som växt upp från mitten av 1900-talet in på 2000-talet, är dessa små fina vägar rena sinnebilden av svensk landsbygd när den är som allra vackrast under sommarhalvåret och in på hösten.


.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...