Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

tisdag 13 december 2022

Luciamorgon


 

Jag har alltid tyckt att Luciamorgon är en så mysig tradition och allra helst om jag har möjlighet att få följa Luciamorgon på SVT och se ett Lucia med tågande barn! 

Och visst är det lite märkligt, att för oss är Lucia en så självklar tradition att fira runt tredje advent, ändå är vi ensamma om Luciatraditionen i världen, även om Danmark och Norge har börjat ta efter till viss del.

Varför vi firar Lucia får jag inget klart svar på när jag letar, utan det tycks vara flera traditioner som sammanflätats till att bli Lucia, så som vi är vana att fira den. En del av bakgrunden till denna tradition är som bekant helgonet Lucia som skall ha levt på Sicilien på 300-talet och som avbildats med en oljelampa eller ljus i handen. Hon är det enda katolska helgonet vi firar i Sverige, trots att hon inte har någon koppling hit.

Enligt Blekinge museum så är de första uppgifterna som visar på en Luciatradition i Sverige från 1764 och då från en herrgård i Västra Götaland. I Blekinge omtalas Lucia först på 1830-talet och då i östra Blekinge. När traditionen kom var det på herrgårdar och större gårdar som Lucia först började firas och därefter spred sig firandet till hela befolkningen.

Jag hittar också uppgifter på att man firat Lucia den 13 december inom den kristna kyrkan sedan medeltiden, eftersom vintersolståndet med årets mörkaste natt inföll den 13 december enligt den  julianska kalendern som användes fram till 1500-talet. Så traditionen tycks ändå ha lite gamla europeiska rötter.

Wikipedia skriver att i den nordiska folktron var denna, årets mörkaste natt farlig och man skulle hålla sig hemma och inne. Man trodde också att djuren kunde tala denna natt. 
I bondesamhället skulle julförberedelserna vara klara till Luciadagen och då kunde man unna sig lite extra mat, vilket man också gav till djuren.

Hur som helst är Lucia välkommen med sina vackra ljus och jag är glad att vi har denna tradition här hemma i Sverige. Helst när man får se Luciafirandet med glada barn där man numera låter barnen få välja själv vad de vill vara och alla får möjlighet att få vara Lucia om de vill.

Det var ganska hemskt på 60-70-80-talet när barnen skulle rösta fram vem som skulle bli årets Lucia. Det var på min skola alltid samma tjej som vann och alltid samma tjejer som kom sist. Detsamma då man skulle välja lag till brännbollen. Man visste på förhand vilka som skulle väljas först och vilka som valdes sist med ett pustande ånej ska hon/han va¨ på vårat lag. 
På så vis lärde sig barnen redan från början att de var olika och hade olika status vilket naturligtvis påverkade både de som valdes först och de som valdes sist. En grogrund för mobbing initierad av skolan. Nu ser man tack och lov små Luciatåg med många Lucior i vilket är både är vackert och värmer hjärtat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...