Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

söndag 18 juli 2021

Befästningstornet Godnatt

 


Godnatt är ett befästningstorn, ett så kallat kärntorn, som ligger strax utanför Karlskrona och kan ses ifrån flera olika platser i Karlskrona och från de flesta skärgårdsbåtarna som passerar förbi.

Godnatt fungerar i dag som en fyr men när det byggdes var det tänkt att vara en av sex torn som skulle bilda en inre försvarslinje. Godnatt stod klart år 1862 och är byggt direkt på berget. Tornet har två våningar där det på varje våning fanns plats för 8 kanoner.

Fram till 1921 bodde fyrmästaren och fyrvaktarfamiljerna här i den övre våningen som var ombyggd till bostäder. Det fanns alltså barn som växte upp här och deras enda chans hemmavid till att komma ut utomhus var när de fick gå ut på den lilla bergsklacken man kan se vid sidan om tornet. Det finns berättelse bevarande från denna tid då något av barnen berättade att de fick ha ett rep om magen då de gick ut på berget för att inte ramla i vattnet. En annan plats där de även tilläts leka var direkt under fredstaket. Barnen roddes in till Karlskrona för att gå i skolan. 

Ett fredstak är byggt för att man ska kunna ta av det i krigstid och ge plats för kanoner. Fredatak kan även ses på kruthusen Ljungskär och Mjölnarholmen.




.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

På tur med elskooter till vindskyddet vid Stora Kroksjön Långasjönäs Kar...

Gjorde ett litet klipp från elskootern till vindskyddet vid Stora Kroksjön i friluftsområdet Långasjönäs utanför Asarum. Bedårande vacker bo...