Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

lördag 12 mars 2022

Almö i mitten av mars

Almö naturreservat en solig seneftermiddag i mars. Almö är en ö utanför Ronneby som erbjuder en mängd olika vandringsmöjligheter. Längre stigar vid havet och området har flera kilometer tillgänglighetsanpassade leder. Jag har tidigare skrivit om lederna på Almö på bloggen https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/blog-page_2.html

Vår i luften och kvällsljuset var extra fint och lyste som guld i vassen. På Almö behöver man inte gå så långt för att hitta motiv och njuta av naturen.

Eklandskapet går ända ner till havet, badplats med tillgänglighetsanpassad toa vid Sandvik. Grillplatser vid Sandviks badplats och Hajvar. Ställplats vid Tjuraviken. Många kilometer tillgänglighetsanpassad led intill havet som passar för barnvagn och rullstol. Även vid Hajvar kan man sommartid ta ett dopp. Men just nu väntar jag på vår ... Skäggdoppingarna är på gång i havsvikarna och gässen betar på ängarna. 

Intressant torrt träd fullt med tickor :-D



Glimtar i vassen...

På Almö finns spår efter stenbrytning som bedrevs mellan 1870-1930-talet. Mycket av stenen som bröts fraktades till Karlskrona varvet.

Almö ligger i ett fornminnesrikt område. Runt Almö och öarna intill finns flera farledsspärrar varav någon daterats till 900-talet. 

Varholmen är troligen ett vårdkasesystem, ett varningssystem där man tände eldar för att varna för fara och fienden. Nedanför berget på Varholmen ligger en av de omtalade pålspärrarna, men många av farledsspärrarna finns på västra sidan av Almö mot Kvalmsö och Torkö. Även en tidig hamnanläggning av betydelse ska ha legat i området.

Väster om Almö ligger den lilla holmen Österholmen där man förla en kolerakyrkogård i mitten av 1800-talet. Ett sätt att försöka komma ifrån smittan. Enligt uppgifter ska man även använt den lilla holmen till karantänstation under en period.








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...