Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

onsdag 27 april 2022

Vem var Valborg?

 


Vi firar att våren kommer med att tända eldar till Valborg och plockar vårens första blommor. Men vem var Valborg egentligen?


Valborg helgonförklarades den 1 maj år 870 och det är därför vi firar henne den dagen. Valborg, eller Valburga, som hon hette när hon föddes år 710, var dotter till den engelske-saxiske kungen Richard av Wessex och hans hustru Wunna.

Hon uppfostrades och fick en ordentlig medicinutbildning, men när hon var i trettioårsåldern ville hennes farbror Bonifatius att hon skulle komma till Tyskland och hjälpa honom bygga upp kvinnliga kloster i de delar av Tyskland som blivit kristnade. 

Chef över männen

Det gjorde Valborg och hon blev sedan också abbedissa för ett kloster i Heidenheim. Klostret i Heidenheim var ett så kallat dubbelkloster, det delades mellan en sida för kvinnliga nunnor och en sida för de manliga munkarna. En av hennes bröder blev abbot för munkarna.

När brodern dog blev Valborg abbedissa för hela klostret och det måste ha varit mycket ovanligt att en kvinna accepterades att styra över män redan så tidigt som på 700-talet. Men Valborg blev också känd som undergörare och för att kunna bota sjukdomar. 

England och Tysklands första författarinna

Tack vare sin omfattande utbildning kunde hon senare skriva sin brors Sankt Winibalds biografi och en redogörelse på latin om den andre brodern Sankt Willibalds resor i Palestina. Valborg är därför ofta omtalad som den första författarinnan i både England och Tyskland.

Både Valborg och hennes bägge bröder är helgonförklarade, och jag vet inte ifall det finns fler syskonskaror som lyckats med den bedriften. Processen att bli helgon förklarad tar mycket lång tid och är omständlig och full av strikta regler. Man får nog anse att det faktum att Valborg tillsammans med sina bägge bröder, det vill säga tre syskon, blir helgonförklarade är ovanligt och utmärkande.



Önskar Er alla en glad Valborg!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nytt blogginlägg: Västra Vång Blekinges största järnåldersboplats

Foto: Blekinge museum Idag skrev jag äntligen ett blogginlägg om Västra Vång och Johannishusåsen. Det har legat länge i tankarna men idag bl...