Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

tisdag 21 juni 2022

Prioriterade matjorden

Bägge de här husen låg precis vid skogens slut, men någon tomte såg jag däremot inte till ;-) Men alltså vilka vackra små stugor och jag blir så glad att de underhålls och bevaras. 


Och placeringen, det var precis så här man byggde förr. Numera förlägger man nya bostadsområden på bästa matjorden som exempelvis Spandelstorp utanför Karlskrona och det planerade området närmare Augerum. Kommunen borde skämmas! Vi pratar om miljöförstöring och ekosystemen och så bygger man på matjorden som är bästa platsen för att odla vår mat!

Förr då man hade vett att vara rädd om matjord och odlingsmark, förlade man husen strax utanför odlingsmarken, precis som de här bägge husen ligger. 

Även vägarna drogs där de inte störde matproduktionen. Tänk på någon gång du är ute och åker. En äldre väg går ofta precis i skogskanten utanför odlingsmarken. Ett känt typexempel på en sådan väg är den mellan Lösen och Augerums kyrkor.  Men det finns många, många fler exempel och när man ser dem vet man att de är en äldre väg från den tiden man tänkte långsiktigt och klokt!  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...