Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

måndag 3 oktober 2022

Smeden som störde trollen i Ämneboda

 

Ämneboda Julost

Nordost om Svängsta i byn Ämneboda ligger ett stort flyttblock med namnet Julosten.

Det berättas att en stor och stark, men snäll smed, som hade sin smedja i närheten av Ämneboda Julost en gång i början av 1800-talet var bjuden på fest. Snart kom samtalet in på Julosten och om smeden inte sett till trollet som man menade skulle bo under flyttblocket?

Smeden som inte trodde på trollen och vidskepelserna tröttnade snart på samtalet och sa att han skulle gå ut och välta omkull flyttblocket så skulle de få se att där inte fanns några troll.

Nog var smeden känd för att vara stark, men inte så stark så han skulle kunna rubba flyttblocket menade man. Men smeden gick till Julosten och tänkte knuffa ner flyttblocket till vägen. Men han hade inte krafter så det räckte till. Istället blev den stora hällen liggande som ett brovalv över klyftan mellan flyttblocken.

 Efter detta tog både smedens krafter och hälsa slut och han dog. Detta för att han stört trollen och händelsen lärde folket att man skulle lämna trollen ifred.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...