Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

tisdag 25 april 2023

Vem var Valborg?

 



Valborg helgonförklardes just den 1 maj år 870 och det är därför vi firar henne just den dagen

Valborg, eller Valburga, som hon hette när hon föddes år 710, var dotter till den engelske-saxiske kungen Richard av Wessex och hans hustru Wunna.

Hon uppfostrades och fick en medicinutbildning men när hon var i trettioårsåldern ville hennes farbror Bonifatius att hon skulle komma till Tyskland och hjälpa honom bygga upp kvinnliga kloster i de delar av Tyskland som blivit kristnade. Och det gjorde Valborg och hon blev sedan också abbedissa för ett kloster i Heidenheim. Det här klostret i Heidenheim var ett så kallat dubbelkloster så det delades till att ha en sida för kvinnliga nunnor och ett för de manliga munkarna och där blev en av hennes bröder abbot. 

När brodern dog blev Valborg abbedissa för hela klostret och detta måste ha varit mycket ovanligt att en kvinna accepterades att styra över män redan så tidigt som på 700-talet. Men Valborg blev också känd som undergörare och kunna bota sjukdomar. Tack vare sin omfattande utbildning kunde hon senare skriva sin brors Sankt Winibalds biografi och en redogörelse på latin om den andre brodern Sankt Willibalds resor i Palestina. Hon är därför ofta omtalad som den första författarinnan i både England och Tyskland.

Så både Valborg och hennes bägge bröder är helgonförklarade, och jag vet inte ifall det finns fler syskonskaror som lyckats med den bedriften. Det är en ganska omständlig process att bli helgonförklarad. Så att tre syskon blir det är ganska märkvärdigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Senast på bloggen

Ryssberget   Ryssberget https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/ryssberget.html Stenbron över Gallån vid Ruan, en magiskt vacker p...