Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

torsdag 8 juni 2023

Kommunerna brister i både i kommunikation och tillgänglighet

 

Trapp till toan vid kajen i Sanda, Sturkö

Tillgänglighet som inte fungerar

Här har kommunen gjort ett helt omöjligt torrdass på Sanda på Sturkö när det gäller tillgänglighet. Dasset är utformat med en bred dörr och med en ramp upp till toan. Men den rampen är omöjlig att ta sig uppför med rullstol och det går inte att vända. Dessutom är det både en hög tröskel in till torrtoan samt en trapp ner från kajen. 

Efterfrågar en trevlig och seriös kommunikation

Problemet är att när jag skriver till kommunerna eller skärgårdstrafiken bryr de sig inte om att svara. De har svarsplikt ändå åsidosätts den. Man tycker att både kommunerna, skärgårdstrafiken, Svenska kyrkan med flera skulle kunna föra ett vettigt samtal om tillgängligheten. Man skulle kunna hitta lösningar tillsammans med ett gott samarbete. Men när de inte ens svarar är det svårt. 

Länsstyrelsen däremot funkar kommunikationen och arbetat helt perfekt. De är trevliga och ger information om hur de arbetar med tillgängligheten till exempelvis naturreservat och efterfrågar vilka behov som finns.

Tröskel in till torrtoan och en ramp som inte fungera. Hur är det tänkt att den ska fungera?

Skärgårdstrafiken skyltar båtarna med missvisande rullstolssymbol och svarar inte på mail

Nyligen skrev jag också till skärgårdstrafiken när de skyltat en skärgårdsbåt med rullstolssymbol men som jag kan inte komma ombord på med min rullstol. Eller föraren går det bara om man lyfter på en rullstol för hand. Hur ska man kunna påverka tillgängligheten när de inte ens svarar?

Skärgårdstrafiken skyltar med rullstolssymbol, men utan att kunna köra en rullstol ombord.

Om man vill åka skärgårdsbåt behöver alla förbereda sig och särskilt om man är rullstolsburen, ibland ska assistenter och färdtjänst involveras. Då är det en förstörd dag om man kommer fram och inte kan komma på båten som trots allt är rullstolsskyltad! Färdtjänsten hem ska bokas flera dagar i förväg så då blir man stående på kajen. 

Problemet är att rampen är för smal för rullstol och att det är en glipa mellan kaj och båt där hjulen fastnar. Jag funderar på om rullstolen kan trycka ut båten från kajen och så rullstolen ramlar i vattnet? 

I vart fall mycket obehagligt att fastna med rullstolen mellan kaj och brygga. Och med minsta välvillighet borde skärgårdstrafiken svara och före ett samtal om detta och skylta rätt.

https://blekingetrafiken.se/reseinformation/skargardstrafik/karlshamn/#karlshamn-kastellet

Borde ta hjälp för att få rätt utformning av tillgänglighetsanpassningar

Myndigheterna borde ta hjälp av rullstolsburna för att få tillgängligheten rätt utformad. Hur det funkar att vara rullstolsburen vet man först när man själv sitter i en rullstol. Dessa är dessutom utformade på olika sätt och Regionerna runt om i Sverige hyr numera ofta ut el-scooter till rörelsehindrade eftersom det är billigare för Regionerna. Tillgänglighetsanpassningen måste ta hänsyn till både el-scooter och rullstol om det ska fungera.

Det skulle absolut bli billigare om de hade en referensgrupp att ta hjälp av när det gäller utformningen av tillgänglighet än att göra fel och få göra om. Att blunda för problemen väcker bara irritation.

Bilden är från Torhamn där en fin tillgänglighetsanpassad vattentoa finns i hamnen samt även en enklare men fungerande tillgänglighetsanpassad toa vid badplatsen Petersvik.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

På tur med elskooter till vindskyddet vid Stora Kroksjön Långasjönäs Kar...

Gjorde ett litet klipp från elskootern till vindskyddet vid Stora Kroksjön i friluftsområdet Långasjönäs utanför Asarum. Bedårande vacker bo...