Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

fredag 23 februari 2024

Kalmar museum


Jenny Nyström



På Kalmar museum började jag med utställningen om Jenny Nyström som föddes i Kalmar 1854. Hon är mest känd för sina tomtar som prytt julkort allt sedan hon började måla dem. Man kan se att hon låg rätt i tiden då hon fick med både bilar och flygplan som inte var så vanliga på den tiden. :-D .

Men hon var en mycket duktig konstnärinna och målade även andra fantastiska verk. På Kalmar museum tycker jag att målningen som föreställer när Gustav Vasa som barn mötte kung Hans från Danmark. Ett möte som sägs aldrig ha ägt rum. Men målningen är fantastisk. Ljuset är underbart i målningen. 



Tallrikar som finns att köpa i museets butik med Jenny Nyströmsmotiv!



Kronan

Störst utställning är förstås den om skeppet Kronan som sjösattes den 31 juli 1668 med förliste vid middagstid den 1 juni 1676 utanför Hulterstad på Ölands sydöstra sida. 


Det sägs att när det gäller Vasaskeppet så finns själva skeppet bevarat men när det gäller Kronan är det grejerna, i tusental som finns kvar. 



Utställningen är verkligen sevärd. Man får också en tankeställare kring hur de levde ombord, i vart fall de lägre rankade yrkesgrupperna.

Får du chansen kan jag varmt rekommendera museet som även har café och buffé med sjöutsikt mot Kalmarsund och Öland.








 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nytt blogginlägg: Västra Vång Blekinges största järnåldersboplats

Foto: Blekinge museum Idag skrev jag äntligen ett blogginlägg om Västra Vång och Johannishusåsen. Det har legat länge i tankarna men idag bl...