Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

lördag 15 juni 2024

Biätaren en raritet i Sverige

Biätaren är en mycket ovanlig fågel i Sverige

I ett sandtag strax väster om Trelleborg häckar en fågel som heter biätare. Den är mycket ovanlig och en raritet i Sverige. Sedan maj 2024 häckar sex biätare, dvs. 3 par i ett sandtag vid Maglarp. 

På fågelskådarturen genom Skåne styrde jag och min skådarkompis vår kosa dit för att få se dem. Vi körde alltså 25 mil för att se fågeln! :-D 

Och väl där visade det sig att vi inte var de som kom längst ifrån, utan en man från Jönköpingstrakten som suttit och passat på biätarna i drygt 7 timmar när vi hittade fram till sandtaget!

Biätarna häckar i bohålor som de bygger i sandtag

Jag är ingen fågelskådare själv men överraskades av att denna lilla fågel var så färgrikt dekorerad. Starkt blå, brun, svart och vit i färgen.

De bor i bohålor i sandtaget och enligt ornitologer från orten häckar åtminstone ett par i samma bohåla som var bebott förra året. Biätarna har alltså varit 2 år på rad i just detta sandtag.

Ornitologerna säger att biätarna bara häckat i Skåne vid 4 olika tillfällen sedan 1985.  Den häckar normalt  i södra Europa och i norra Afrika samt västra Asien. Tillfälligt har den synts till i Polen, Tyskland och Danmark. Första gången den omtalas i Sverige var 1816 och 1829. Men det går många år mellan besöken. Under perioden 1976-1988 hade den synts till 92 gånger i Sverige. Och nu har alltså även jag sett den! :-D

Jag och min skådarkompis körde 25 mil för att få se denna raritet, en bi ätare

Precis som namnet talar om lever biätaren på insekter. När den tagit ett bi eller en geting gnids gadden och giften bort mot en gren.

Biätaren på väg ut ur sitt bohål

Vägbeskrivning/ tillgänglighet

Kör till Maglarps värmeverk och skjutbana och parkera där. Det ligger väster om Trelleborg. Kör väg 9 förbi järnvägsstationen och hamnen väster ut mot Maglarp. Ta sedan av mot Maglarps kyrka men kör inte förbi den utan sväng vänster mot skjutbanan. 

Mitt emot första infarten genom stängslet in till skjutbanan går en liten väg in som är blockerad med stenar. Efter ett mycket kort stycke kommer man fram till en skådarplattformen med utsikt mot sandtaget. Plattformen är i lite dåligt skick men framkomlig med rullstol och barnvagn.

Koordinater: 55.38005, 13.07860 Maglarps sandtag Google maps

Det är viktigt att besökare håller sig utanför stängslet och inte stör biätarna med att komma för nära dem. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sparvhök

  En sparvhök som satt sig på en luftledning. Enligt min skådarkompis är det en ungfågel då den har en brunaktig översida. De äldre fåglarna...