Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

lördag 26 juni 2021

Ljungskär med kruthus och Coldinukors


I Borgmästarefjärden där flera av Karlskronas skärgårdsbåtar passerar, ligger kruthuset Ljungskär som byggdes i mitten av 1700-talet. Krut var lättantändligt och för att minska risken för stadsbränder placerade man kruthusen på skär utanför själva stadskärnan. 

Taket är ett så kallat fredstak som kunde lyftas av vid krig och då placerades kanoner där. Taket var även byggt så att om det skulle ske en explosion skulle taket lyfta och därmed rädda väggarna. 

Coldinukorsen

På ön står ett även Coldinukors som är ett av alla de vita kors man kan se runt om i Karlskrona. De placeras ut av en order, ett brödrasällskap, som finns i sjöstäderna Karlskrona, Göteborg, Stockholm och Helsingfors. Orden, vars verksamhet är hemlig, har anor sedan medeltiden. Men officiellt har de funnits i Karlskrona sedan år 1738. 

I början sattes Coldinukorsen ut för att markera kobbar, skär och grund till gagn för sjöfarten. Numera kan man ana att det utgör mera en tradition, men ordern är som sagt hemlig, så deras syften kan vi utomstående inte veta. Men när ett nytt kors ska placeras ut sker det genom högtidlig pompa och ståt, och man får då ser en rad frackklädda män bege sig till platsen för det nya korset i procession. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Märkliga fenomen i naturen

Konformig hålighet Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg. Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så de...