Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

tisdag 29 juni 2021

Skärgårdsbåten Axel

En välkänd skärgårdsbåt i Karlskrona är M/S Axel som går mellan Fisktorget i Karlskrona och Nättrabyån. Jag har skrivit en del tips om Nättraby tidigare under Nättraby och Krösnaleden där det finns både korta promenader och möjlighet till längre vandringar längs Nättrabyån. https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/nattraby-med-krosnabananleden.html


Skärgårdsbåten Axel är byggd år 1934 och har lite av sin gammeldags charm bevarad trots att han är renoverad flera gånger och numera har toalett och möjlighet för både cyklar och rullstolar. Men man bör ringa och kolla att de verkligen får plats innan man åker. Ett populärt sommarnöje är att cykla via cykelvägarna till Nättraby och ta båten tillbaka, eller tvärtom går ju också bra förstås. Men jag föreslår att man ska ta god tid på sig i Nättraby, och verkligen ta en promenad längs ån och besöka kyrkan. Där ligger bondeparet Wittus och Elena Andersson, som ägde ön Trossö då Karl XI bestämde att Karlskrona skulle byggas, begravda. För Wittus blev det en tur till fängelse då han ville få behålla sin ö. En av Karlskronas andra skärgårdsbåtar är döpt efter Wittus och går ut till östra Skärgården. Även den turen är ett måste enligt mig ;-)


Idylliskt vid Wrängö brygga. Båten gör anhalt på tre platser längs ån. Vilket också inbjuder till att stiga av vid en tidigare brygga och gå sista biten längs ån. Det ligger inte så många båtar förtöjda längs den slingrande ån för att ge plats till Axel. Ibland kommer en och annan kanot och stillheten, den somriga romantiska idyllen är svårslagen.

Jag lägger in en länk till Blekingetrafikens turlistor för skärgårdsbåtarna. Smart nog ligger alla Blekinges skärgårdsbåtar på ett och samma ställe så det är lätt att hitta. Bravo Blekingetrafiken!

/https://blekingetrafiken.se/reseinformation/skargardstrafik/




.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vildmink i Blekinge

 Fantastiskt fint möte vid havet Ett trevligt möte vid kusten! En vildmink dök upp när jag satt och fikade vid havet och gottade mig i vårso...