Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

onsdag 7 december 2022

Senaste på bloggen

Hallarumsviken, ett viktigt område under vikingatiden
 







 

Uppdateringarna finns under länkarna längre ned i texten och i högermenyn under Blekinges fornborgar och Lillö ekhage

och Historia & Arkeologi i vänster menyn Pålspärrarnas hemligheter

I dag har jag uppdaterat texten om Blekinges fornborgar med lite information om Tomtö farledsborg och pålspärrar i Hallarumsviken. Tyvärr måste man ha egen båt för att kunna komma ut till fornborgen. Men den ligger nästan helt mitt emot Lillö Ekhage varifrån man får en underbar utsikt över Hallarumsviken.

Här har man hittat flera pålspärrar och så är det närheten till järnåldersgravfältet Store Backe, Snarket i folkmun, där det också legat en av medeltidens bondehamnar, men har det också legat en hamn här under vikingatiden? En del av våra mer belästa forskare tror att så kan vara fallet. Och något måste Tomtö farledsborg och pålspärrarna ha skyddat, annars hade de inte legat där.

Det kan ha funnits en stormannagård omkring Snarket eller byarna runt om, och kanske ingick pålspärrarna och borgen i försvarssystemet för hela skärgården? Det har sannolikt även legat stormannagårdar omkring Västra Skällön och vid Augerum där man fann en båtgrav på sent 1800-tal.

Här finns en spännande vikingatida historia att upptäcka och fundera på...

Min uppdaterade text ligger under Fornborgar i Blekinge https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/fornborgar-i-blekinge.html

 och under Lillö Ekhage  https://utflyktochvandringsbloggen.blogspot.com/p/lillo-ekhage-med-bedarande-utsikt.html

En äldre text där jag funderar på pålspärrarna utanför Lyckebyån mynning och vid Knösö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...