Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

fredag 5 maj 2023

Minskade anslag från regegeringen till naturvård

Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio. Daniel Ottosson Enhetschef länsstyrelsen
 

Radio Blekinge https://sverigesradio.se/artikel/lansstyrelsen-sager-upp-personal

Tillgängligheten hotas av mindre anslag

Regeringen minskade anslagen drastiskt till länsstyrelserna vilket också rör Blekinge, lyssna gärna på inslagen ovan från Radio Blekinge. 

Jag är mycket orolig att det pågående arbetet som länsstyrelsen gör med att öka tillgängligheten i Blekinges naturområden bromsas eller rent av stoppas. 

Länsstyrelsen har på senare tid rustat upp naturreservaten Almö, Gökalv, Halen, Torhamns udde, Sternö. I flera områden arbetar man med att öka tillgängligheten med rullstolsanpassade toaletter, leder för rullstol och bättre skyltning som ska bli bättre för allmänheten men också synskadade.

Borde öka anslagen istället för att minska dem

Regeringen borde ökat anslagen inte minskat dem och jag är mycket ledsen över denna utveckling. Många människor har efter pandemiåren hittat ut till vår svenska natur och då fler människor söker sig ut i olika naturområden borde också anslagen ökas.

Mer satsningar skulle också göras i skogsbygden som helt glöms bort. Jag tänker då på leder, badplatser och på kulturbyggnader som linbastor och backstugor, kolarkojor. Både på att bevara kulturbyggnader men också på att göra dem lättbesökta. Det finns också flera fina naturreservat och badplatser i skogsbygden som kunde lyftas fram mera. Många vill kunna plocka svamp och bär, fågelskåda och bada i våra insjöar.

Mål för friluftslivet och Myndigheten för delaktighet

De senaste tio åren har Sveriges regering gett i uppdrag till bland annat länsstyrelserna att öka tillgängligheten i  Mål för friluftslivet: https://www.lansstyrelsen.se/blekinge/natur-och-landsbygd/mal-for-friluftslivet.html och inrättandet av Myndigheten för delaktighet (mfd) https://www.mfd.se/  

Men nu går utvecklingen tyvärr bakåt efter beslut av den nya regeringen och det kommer att drabba många naturintresserade och rörelsehindrade.

Tidigare blogginlägg

Medverkade tillsammans med länsstyrelsen i Naturmorgon P1 

All kärlek till er !

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, det är minst sagt bedrövligt att anslagen för detta ändamål minskar 😒. Jag blir arg i hela kroppen - och knoppen!!! Hälsningar Christina

Skicka en kommentar

På tur med elskooter till vindskyddet vid Stora Kroksjön Långasjönäs Kar...

Gjorde ett litet klipp från elskootern till vindskyddet vid Stora Kroksjön i friluftsområdet Långasjönäs utanför Asarum. Bedårande vacker bo...