Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

fredag 8 september 2023

Gamla fina byggnader

 

En modell av Ronnebys gamla brunnshotell står i fönstret till Kongresshallen vid Soft center i Ronneby. Det är sorgligt när dessa gamla fina byggnader försvinner. Tyvärr är det många gånger på grund av att det rivs för snabbt innan man tänkt efter om byggnaden kan bevaras som en kulturlämning och få nya moderna funktioner. Vilket skulle kunna vara fullt möjligt.

    
Bild: Blekinge museum

Nu revs inte brunnshotellet utan det brann ner natten till den 23 november 1959. Byggnaden var norra Europas största träbyggnad. På den nedre bilden ser man hur Ronnebybor sörjer sitt brunnshotell och kommer för att titta på ruinerna. 

Men det visar också hur viktiga gamla byggnader är för oss. Vi vill ha kvar hus som vi sett sedan vi var barn och sörjer när det försvinner. Tänk om inte brunnshotellet brunnit utan funnits kvar! Vilken skönhet för Ronneby :-D

Bild: Blekinge museum

Bild Blekinge museum

Vilka enorma möjligheter

Vilka enorma möjligheter det hade funnits med Saluhallen i Karlskrona vid Fisktorget, där man nu sommartid har uteserveringar, glasskiosker, underhållning och skärgårdstrafik. Men eftersom man då tänkte kortsiktigt revs byggnaden. Det finns städer som Eksjö där de gamla fina husen fått varit kvar och som gör staden idag till en turistort som är så vacker. 

Mitt budskap är alltså riv inte- utan tänk till! 

Tulseboda brunnshotell

Tulseboda brunnshotell i Kyrkhult är det idag restaurang och cirkusskola i. En fantastiskt byggnad att sitta och äta lunch i glasverandan. För att inte tala om en promenad genom den vackra parken ner till Södersjön. En riktig pärla!

Dessutom finns själva brunnen kvar och kontrolleras så man kan åka dit och dricka brunn även idag! :-D 

Södersjön med ställplatser, badplats och den fina brunnsparken



.


 

 



.


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nytt blogginlägg: Västra Vång Blekinges största järnåldersboplats

Foto: Blekinge museum Idag skrev jag äntligen ett blogginlägg om Västra Vång och Johannishusåsen. Det har legat länge i tankarna men idag bl...