Vill Du få email så du inte missar uppdateringar?

måndag 18 mars 2024

Märkliga fenomen i naturen



Konformig hålighet
Jag hittade den här stenen på stranden vid Råå utanför Helsingborg.
Stränderna där är fyllda med miljontals småsten så det var lite märkligt att jag hade ögonen med mig och såg den. 

Hålet i stenen är konformigt och helt jämt utan spår. Jag gissar därför att en liten sten svarvat hålet på naturlig väg genom vattnets rörelser .

Om det var borrat för människohand till ett sänke borde hålet varit jämt och inte konformigt och dessutom spårigt efter borren. Jag är inte så kunnig på geologi så det skulle vara roligt att få veta vad en geolog skulle säga. 


Vi möter naturen med alla våra sinnen
Man behöver vara så generös mot sig själv att man stannar upp och verkligen ser naturen runt om sig för att ta in den. Dofter, ljud, och synintryck. Egentligen använder vi alla våra sinnen under en naturvistelse. Om man sätter sig ner under ett träd används även känseln och därtill smaken om vi plockar några blåbär på vägen.

Om vi inte stillar oss och verkligen tar in naturen kan vi inte inte heller minnas den...

Stenåldersyxa

Som barn hittade jag en träbit som såg ut precis som en kattass, tyvärr har jag inte kvar den. Min syster däremot hade sannerligen mer tur och hittade en stenåldersyxa i grönstensflinta några mil nordöst om Karlskrona. Stenåldersyxan är daterad till 3500 år f. kr. ett inlägg om den kommer så småningom :-D 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Backsipporna i Västra Vång

Tog en tur med bilen i det vackra vårvädret och kom förbi Västra Vång. Platsen ni vet där man hittade Guldgubbar och gummor. Och som varit e...